Dodik optužuje strane agenture za pokušaj razdvajanja Srba iz RS od Srbije

8
Radiosarajevo.ba
Dodik optužuje strane agenture za pokušaj razdvajanja Srba iz RS od Srbije
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

U nedavnom gostovanju u emisiji Ćirilica, predsjednik bh. entiteta Republika Srpska, Milorad Dodik, iznio je tvrdnje o navodnim naporima stranih agentura da odvoje Srbe iz RS od matične Srbije.

Milorad Dodik je istakao da se radi o "staroj imperijalističkoj težnji" usmjerenoj prema razdvajanju Srba iz RS od Srbije.

"Uvijek kada je trebalo da se Srbi disciplinuju u Republici Srpskoj ili u Hrvatskoj, uvijek se tražila intervencija od Srbije", naglasio je Dodik, dodajući da se, prema njegovim riječima, strane agenture ne mogu pomiriti s time da Srbi ostanu ujedinjeni gdje god žive.

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

Dodik je povukao paralelu s historijskim događanjima, podsjetivši na Austrougarsku koja je, kako tvrdi, namjerno naseljavala muslimane kako bi stvorila "tampon zonu" između Srba u Krajini i Srba u Srbiji.

Tvrdi da je želja da se Srbi odvoje i posvađaju "čitava ideologija vladanja Velike Britanije na ovim prostorima."

Edin Subašić: Bosanski Srbijanci - Puzajuća secesija i demografska aneksija stanovništva BiH

Edin Subašić: Bosanski Srbijanci - Puzajuća secesija i demografska aneksija stanovništva BiH

Razlog za dugotrajnu mržnju, prema Dodiku, leži u problemima oko Srebrenice i Bratunca, gdje su, kako tvrdi, Srbi raseljavani, a muslimani naseljavani. Dodik smatra da postoji kontinuirani napor da se Srbi oslabe i spriječe u formiranju snažnog kolektiviteta, čime bi Srbija postala najjača država na Balkanu.

Dodik naglašava da je važno da Srbija ostane jaka, a to, prema njegovom mišljenju, može biti ostvareno samo s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem na čelu. Dodao je primjere Vučićevih političkih stavova, poput odbijanja priznavanja Kosova i nepostavljanja sankcija Rusiji, kao pokazatelje snažnog vodstva.

Unatoč tvrdnjama opozicije o navodnom masovnom glasanju Srba iz Republike Srpske na izborima u Srbiji, Dodik smatra da je taj broj značajno manji od navedenog te da je riječ o "statičkoj greški."

Osvrćući se na kritike, izjavio je da ga napadi ne pogađaju osobno, no ističe da su kao narod duboko povrijeđeni zbog navodnih nedaća koje ih prate.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (8)

/ Povezano

/ Najnovije