Njemački mediji o danu RS: Christian Schmidt jedno, Milorad Dodik drugo

4
DW
Njemački mediji o danu RS: Christian Schmidt jedno, Milorad Dodik drugo
FOTO: Radiosarajevo.ba / Schmidt i Dodik

Zatražena reakcija domaćeg pravosuđa zbog obilježavanja Dana RS, a sa druge strane stigla prijetnja zabranom djelovanja Tužilaštva u RS. A sama proslava će, prema najavama, biti najveća do sada.

Tačno godinu dana nakon obilježavanja 20 godina od formiranja manjeg bosanskohercegovačkog entiteta RS, Bakir Izetbegović podnio je apelaciju Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine. Kao član Predsjedništva u to vrijeme, Izetbegović je u apelaciji naveo da "svako određivanje praznika entiteta koji simbolizuje samo jedan ili samo dva od tri konstitutivna naroda u Bosni i Hercegovini predstavlja mjere koje vode razlikovanju, isključenju, ograničavanju ili davanju prvenstva, zasnovano na nacionalnom ili etničkom porijeklu".

Apelacije, tada prvog čovjeka SDA Sulejmana Tihića u vezi sa grbom, zastavom i himnom RS sedam godina ranije, nisu izazvale toliko političkih reakcija i kriza kao kada je Ustavni sud 2015. godine donio odluku da je Dan RS sa stanovišta datuma neustavan, jer ne odražava osjećaje druge dva naroda. Dio javnosti smatra da je to bila tačka nakon koje su odnosi u BiH značajno pogoršani.

Otkriveno šta se desilo kada je Novak Đoković pogođen flašom na Mastersu u Rimu

Otkriveno šta se desilo kada je Novak Đoković pogođen flašom na Mastersu u Rimu

Osporen je datum, ne i praznik

"Ustavni sud Bosne i Hercegovine nije osporio pravo RS da slavi Dan Republike, ali to ne može da bude 9. januar. Razlog zašto ne može da bude 9. januar je upravo onaj razlog zbog koga je taj datum i određen kao Dan RS, jer je sud ocijenio da taj datum nije prihvatljiv za sve građane Republike Srpske, odnosno da ga svi građani ne doživljavaju kao Dan RS", rekla je tada sudija Ustavnog suda BiH Seada Palavrić.

Tadašnja Skupština srpskog naroda u Bosni i Hercegovini, donijela je 9. januara 1992. Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda Bosne i Hercegovine, kao nezavisne cjeline unutar Bosne i Hercegovine. Venecijanska komisija je 2013. godine uputila zvanični stav Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, smatrajući da 9. januar, koji se obilježava kao Dan RS i krsna slava, nosi moguću diskriminaciju nesrpskog stanovništva.

Ramiz Salkić: Christian Schmidt ne treba u drugima tražiti izgovor i alibi za svoje nedjelovanje

Ramiz Salkić: Christian Schmidt ne treba u drugima tražiti izgovor i alibi za svoje nedjelovanje

Međutim, obilježavanje svakog narednog 9. januara od presude Ustavnog suda bilo je intenzivnije, što je svake godine izazivalo reakcije političkih predstavnika u Federaciji i međunarodne zajednice u BiH. Politički pritisci da se zabrani obilježavanje su nakon odluke Ustavnog suda iz 2015. bili sve intenzivniji, a posebno nakon održanog referenduma u vezi sa tim pitanjem godinu dana kasnije.

"Nije bilo potrebe da intervenišem, s obzirom da je taj predmet bio u proceduri pred Ustavnim sudom. Korištenje mojih ovlašćenja značilo bi da se o jednom pitanju odlučuje dva puta. Mnogo mi je značilo i da podržim dignitet Ustavnog suda i da omogućim toj instituciji da samostalno donosi svoje odluke", rekao je krajem 2016. visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko, nakon što je Sud BiH poništio rezultate referenduma održanog u RS. Referendumsko pitanje, "Da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan RS?" podržalo gotovo 100 procenata izašlih glasača.

"Oni svoje, mi svoje"

Nakon što su rezultati poništeni, uslijedila je izmjena Zakona o praznicima RS koji je opet poništen, a trenutno su u najavi nove izmjene.

"Poručio bih sudijama Ustavnog suda da se počnu baviti nekim drugim pitanjima osim Danom RS. Moram ih razočarati, mi ćemo slaviti 9. januar, naći ćemo mi način da ispunimo odluku Ustavnog suda. Oni guraju svoju priču mi svoju", izjavio je premijer RS Radovan Višković nakon posljednje odluke Ustavnog suda BiH kojom je oboren izmijenjeni Zakon o praznicima.

Nakon zadnjih nekoliko mjeseci političke krize, nadmudrivanja i osporavanja između visokog predstavnika i vlasti u Banjoj Luci, situacija bi mogla da se pogorša zbog predstojećeg obilježavanja 9. januara. Visoki predstavnik Christian Schmidt, pozvao je policiju i pravosudna organe BiH da kazne zvaničnike RS koji pokušaju ponovo organizovati obilježavanje 9. januara kao dana RS.

Sramotna reakcija Aleksandre Pandurević: 'Christiane Schmidtu, more marš'

Sramotna reakcija Aleksandre Pandurević: 'Christiane Schmidtu, more marš'

"Na organima za sprovođenje zakona, Tužilaštvu BiH i policiji je da preduzmu odgovarajuće zakonom propisane iduće korake, posebno u slučajevima koji se odnose na izabrane zvaničnike i državne službenike i njihovo učešće u pripremi ili organizaciji proslave 9. januara", rekao je Schmidt, nakon što je utvrđen plan obilježavanja ovog datuma u RS.

Zabrana rada Tužilaštvu?

Odgovor nije trebalo dugo čekati. Ne samo da će obilježavanja biti, već se planira i proširenje događaja na noćni defile pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova. Na prijetnje pravosudnim organima, Dodik ima odgovor.

"On (Schmidt) se prije neki dan hvalio kako ga policija RS još nije uhvatila, ali treba da zna da ga pratimo i kad bude prilika biće uhapšen. Ako Tužilaštvo proba da reaguje na 9. januar, zabranićemo i njihovo djelovanje na prostoru RS", rekao je Dodik za beogradsku "Politiku".

Inače, nakon što je Schmidt sredinom godine nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH po kojima izabrani zvaničnici mogu krivično odgovarati, Tužilaštvo je podiglo optužnicu protiv Dodika, upravo na osnovu tih izmjena. Odgovor Schmidtu uputio je i ministar sigurnosti BiH Nenad Nešić, rekavši da Schmidt ima demokratsko i lično pravo da se bavi praznicima u Bavarskoj, ali da RS-u neće određivati šta će i kako slaviti, niti koga će u goste zvati.

"Gospodine Schmidt, 9. januara ću biti u Banjoj Luci i proslaviću ga na najbolji mogući način. Bolje nego prethodnih godina što smo proslavljali. I pozivam sve građane RS pa i Federacije BiH, jer je RS dio BiH", rekao je Nešić, nakon što su mediji objavili da je Schmidt zatražio od evropskih zvaničnika da izvrše pritisak na Beograd i Podgoricu, kako funkcioneri Srbije i Crne Gore ne bi prisustvovali obilježavanju 9. januara.

Schmidt o proslavi neustavnog 9. januara: Pozvao Tužilaštvo BiH i policiju da reaguju

Schmidt o proslavi neustavnog 9. januara: Pozvao Tužilaštvo BiH i policiju da reaguju

S druge strane zastupnik u Narodnoj skupštini RS Ramiz Salkić (SDA), pozvao je visokog predstavnika i Tužilaštvo da "spriječe kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma, Ustava i odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine".

Uduplan budžet

"Sjeća li se neko izjave Schmidta da neće biti obilježavanja 9. januara? Iznenađuje li šutnja Tužilaštva Bosne i Hercegovine na čelu sa Kajganićem na nepoštivanje odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine? I jedan i drugi pozvani su da reaguju", rekao je Salkić.

Inače, ove godine je i budžetom planirano više novca za obilježavanje 9. januara. Kabinet predsjednika čiji je budžet 56 miliona, izdvojiće za ovu namjenu 1,45 miliona maraka, umjesto planiranih 500 hiljada. Uvećana su i sredstva za dodjelu medalja koja će biti uručena uglavnom u tom periodu, sa 180 hiljada na 420 hiljada maraka.

"420 hiljada na ordenja, a 800 hiljada stanovnika. Za tri godine svi ćemo biti odlikovani. Svaki član partije, sigurno. A zbog čega. Moram se prekrstiti, ovo je ludilo, šta vi radite", rekao je tokom rasprave o budžetu poslanik Liste za pravdu i red u Narodnoj skupštini RS, Nebojša Vukanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije