Edin Subašić: Bosanski Srbijanci - Puzajuća secesija i demografska aneksija stanovništva BiH

Radiosarajevo.ba
Edin Subašić: Bosanski Srbijanci - Puzajuća secesija i demografska aneksija stanovništva BiH
Foto: AA / Aleksandar Vučić

Zabranjeno preuzimanje teksta bez pismenog odobrenja Redakcije portala Radiosarajevo.ba!

Izborna krađa na izborima za Beograd i šire, čega su akteri bili i hiljade glasača iz bh. entiteta Republika Srpska (RS), samo je jedna dimenzija pojave na koju upravo burno reagiraju građani srbijanske prijestonice.

Problem „bosanskih Srbijanaca“ i „jednodnevnih Beograđana“ iz Bosne mnogo je dublji, a njihova uloga mnogo značajnija od puke glasačke mase za izborni inženjeringa u režiji SNS-a i Aleksandra Vučića.

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Lijepi prizori delfina u Dubrovniku

Piše: Edin Subašić za portal Radiosarajevo.ba

Da, trenutno fokus jeste na borbi za vlast u Skupštini Beograda, ali dugoročno to je vezano za Strategiju odbrane i nacionalne bezbednosti Srbije, dokument iz  2019. godine, prema kojem je „...RS strateški interes Srbije!“ Ako se tome doda podatak da je preko 180.000 građana BiH iz RS dosad dobilo državljanstvo Srbije, jasno je da je njihova upotreba na ovim izborima bila tek pokazna vježba manipulacije „prekodrinskim Srbima“ za potrebe režima.

Stvoriti „srpski svet“!

Ono što bi morali prepoznati u tom procesu je - puzajuća secesija RS i demografska aneksija stanovništva BiH od Srbije. Masovno dodjeljivanje državljanstva jeste formalno isisavanje građana BiH i prevođenje u građane Srbije. U istom procesu strateške brige Beograda o RS provodi se i osporavanje prava države BiH na imovinu, a time i na resurse (koji bi trebali postati entitetski pa srbijanski ?!). Srbija je to već učinila sa hidropotencijalima na Drini tretirajući ih kao ratni plijen. Sada je bitno podsjetiti na taj strateški dokument Beograda prema polovini suverene države Bosne što je bilo grubo zadiranje u suverenitet i unutrašnje uređenje susjedne države. U njemu stoji:

„Očuvanje Republike Srpske kao entiteta u sastavu Bosne i Hercegovine u skladu sa Dejtonskim sporazumom (..) od posebnog je značaja za bezbednost i odbranu Republike Srbije.“  O tome je u decembru 2019. najeksplicitnije govorio Aleksandar Vulin, tada ministar odbrane Srbije:

Edin Subašić: "Briga" za vojni budžet ili sistemska opstrukcija OSBiH!

Edin Subašić: "Briga" za vojni budžet ili sistemska opstrukcija OSBiH!

„Nikada ranije, kao sada u dokumentu Strategije, nije rečeno da su RS i njeno očuvanje prioritet naše vanjske politike. Država Srbija na ovaj način veoma jasno kaže šta je nacionalni interes i šta se mora braniti!“

Izbori i mobilizacija građana BiH iz entiteta RS da na dan izbora i praktično budu „Srbijanci“ bila je prilika da se ponovo plasira i podgrije ideja o ujedinjenju Srbije i RS pri čemu je opet Vulin najjasnije rekao ono što establišment misli:

„Proces ujedinjenja je započet i to se više ne može zaustaviti. Najznačajniji zadatak ove generacije je da stvori srpski svet, da nas okupi, da nas ujedini, sačuva i zaštiti. Tamo gde Srbin nema ni svog vojnika, sudiju, lekara, učitelja, tamo nema ni pravde za njega, a srpski narod živi za pravdu,“ podsjetio je Vulin na strateški pravac.

Predsjednik RS Milorad Dodik koordinirano sa njim je najavio i strategiju slijeve strane Drine:

„Mi iz RS ćemo u narednom periodu insistirati kod predsjednika Vučića na tome da se sasvim pojednostave procedure i da se državljanstvo Srbije automatski odobrava svim Srbima iz RS i bilo gdje da žive, koji to zatraže,“ rekao je Dodik nakon proglašenja izbornih rezultata.

[related]https://radiosarajevo.ba/metromahala/ja-mislim/edin-subasic-dodiku-prijeti-5-godina-zatvora-sad-je-najopasniji/508586[/related] 

Najviše pasoša Srbije za Srbe iz BiH!

Ali i bez „automatskog“ dodjeljivanja, dakle po ustaljenoj proceduri, taj je proces poodmakao. U posljednjih 11 godina, tj. otkad je Srbija pojednostavila proceduru prijema i preuzela najveći dio administrativnih troškova pa do kraja 2022. godine, prema dostupnim statističkim podacima, državljanstvo Srbije je dobilo 179.302 građana BiH (!), naravno sa prostora RS.  Iako nema još sređenih podataka za ovu godinu, sigurno je da taj broj premašuje 180.000, upravo zbog toga što se posljednjih mjeseci i sedmica državljanstvo dodjeljivalo po sumnjivo skraćenoj proceduri, a sve kako bi se provela izborna prevara kojoj upravo svjedočimo.

Posmatramo li ovaj podatak uz broj srpskog stanovništva (po popisu iz 2013. - 1.086.733) dolazimo do orjentirnog podatka da je već 16,5% Srba iz Bosne dobilo državljanstvo Srbije. Ovdje je vrlo značajan podatak da su ovom „srbijanizacijom“ u regionu najmasovnije zahvaćeni Srbi iz Bosne. Naravno, to je logično jer su i najbrojniji u Bosni, ali to potvrđuje i sumnju da se radi i o jednom operativnom segmentu secesionističkog projekta osovine Beograd – Banjaluka, a ne samo o podlozi za izborni inžinjering.

Istovremeno je u državljanstvo Srbije primljeno 28.242 građana Crne Gore, zatim njih 20.324 iz Hrvatske te 8.200 iz Sjeverne Makedonije koji su se izjasnili da „...Srbiju smatraju svojom matičnom državom,“ a što je dio procedure. Također, ni broj „Srbijanaca“ iz Crne Gore nije zanemariv uzme li se u obzir broj Srbauovoj zemlji (po procjeni CEDEM-a oko 185.000). Ovi podaci imaju različit značaj u slučaju Bosne i Crne Gore, obzirom na politiku Srbije prema ovim zemljama, nego u Hrvatskoj i Makedoniji gdje ekspanzionistička politika Beograda nema nikakvo ili slabo uporište.

Edin Subašić: Sekuritizacija Bosne - Šta je pozadina optužbi za terorističku prijetnju?

Edin Subašić: Sekuritizacija Bosne - Šta je pozadina optužbi za terorističku prijetnju?

Glasačka i demografska masa

Mobilizacija državljana iz RS da bi glasali u Srbiji za pobjedu Vučićeve koalicije „Srbija ne sme stati!“ pokazala se presudnom, ne toliko za Skupštinu Srbije, koliko za pobjedu na lokalnim izborima u nekoliko gradova i na koncu u Beogradu. Režim je pri tome pokazao beskrupuloznost prevozeći jedne te iste glasače na više glasačkih mjesta tj. njihovih tobožnjih prebivališta ne mareći za odredbe Zakona o lokalnim izborima Srbije prema kojem „birač ima samo jedan glas“ (član 5) i da „može glasati samo u mestu stalnog prebivališta.“

Međutim, davanje fiktivnih prebivališta i ličnih karata uočeno je kako od opozicije, tako i od stranih posmatrača pa u slučaju da se izbori u Beogradu budu morali ponoviti (posebno i zato što niko nema većinu pa ne može formirati vlast) ista manipulacija se neće moći ponoviti neprimjećeno i nekažnjeno pa će rezultat bar u Beogradu biti neizvjestan. Zato je za očekivati istrajavanje Vučićevog režima na postignutim rezultatima, a opozicije na poništenju.

Za nas je mnogo važniji onaj drugi aspekt omasovljavanja procesa dodjele državljanstva Srbije. Suština prevođenja bosanskih Srba u državljanstvo Srbije (pri čemu mogu zadržati i bosansko) sadržana je u tezi Dobrice Ćosića da je „...jedini dobitak za Srbiju u 20. veku Republika Srpska i sve ostalo su porazi i gubici.

*Autor je umirovljeni brigadir Vojne obavještajno-sigurnosne službe OS BiH, magistar politologije u oblasti međunarodnih odnosa i vojno-politički analitičar u projektima koji se bave sigurnosnim pitanjima

***

Mišljenja i stavovi objavljeni u rubrici "Ja mislim" su isključivo lični stavovi autora tekstova i moguće da ne odražavaju stavove redakcije portala Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije