Komentar / Dodik o prijedlogu Izetbegovića: Skandalozno!

16. 10. 2021. u 09:36:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik istakao je "da je skandalozan i ponižavajući, i sa ljudskog i sa političkog stanovišta, prijedlog Bakira Izetbegovića da se u 'zakonu o zabrani negiranja genocida u Srebrenici', koji je nametnuo Valentin Inzko, ugrade i amandmani koji bi se odnosili na zločin u Jasenovcu".

"Ponižavajući je, jer je to pokušaj trgovine stratištima, izjednačavanja zločina, kao i korištenja najvećeg stratišta srpskog naroda ikada u prizemne političke svrhe. Izetbegović bi da nas podmiti amandmanom u koji bi trebalo da stane pola miliona ubijenih Srba ne bi li mi prihvatili da se na nekim drugim mjestima dešavalo šta se nije dešavalo. Sramota, pa i ako je od Izetbegovića", naglasio je Dodik, prenosi Srpskainfo.

Upitan da prokomentariše Izetbegovićev prijedlog da se u “zakon o zabrani negiranja genocida doda Jasenavac”, Dodik je poručio "da Srbima nije potreban zakon da bi svi znali šta se desilo u Jasenovcu".

"Mi ne tražimo da se iko kažnjava ako dovede u pitanje pola miliona srpskih žrtava u Jasenovcu i oko njega. Mi zakonima ne utvrđujemo istorijske činjenice. Jasenovac nama nije sredstvo za nacionalnu homogenizaciju. To stratište je za Srbe iznad svih prizemnih interesa i stvari", istakao je Dodik.

On je konstatovao da je žalosno što Izetbegović nije shvatio da Srbi neće da trguju sa pravom na slobodu izražavanja, mišljenja, i da više ne prihvataju nametnuta rješenja.

"Jadno je što je i na trenutak pomislio da Jasenovac može biti predmet bilo kakvih političkih razgovora ili pregovora! To što trguje Srebrenicom, o tome neka mu sude u FBiH", naglasio je Dodik, prenosi Srpskainfo.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (20)