Njemački političar: EU i SAD neće dopustiti ostvarivanje Dodikovih prijetnji

4
Radiosarajevo.ba
Njemački političar: EU i SAD neće dopustiti ostvarivanje Dodikovih prijetnji
Privatni album / Bodo Weber

Bodo Weber, njemački politički analitičar iz berlinskog Vijeća za demokratizaciju politike (DPC), komentarisao je večeras aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini.

On se u svojim izjavama osvrnuo na najnovije najave člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, budućnosti BiH u Europskoj uniji, ali i o novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu, piše BHRT.

Smatra kako će EU i SAD shvatiti ozbiljnost Dodikovih prijetnji.

Dekan Sead Turčalo: 'Uvjeren sam da će Evropsko vijeće dati pozitivnu odluku za Bosnu i Hercegovinu'

Dekan Sead Turčalo: 'Uvjeren sam da će Evropsko vijeće dati pozitivnu odluku za Bosnu i Hercegovinu'

"To ćemo vidjeti narednih par sedmica da li će predsjednik Vučić shvatiti ozbiljnost i napraviti preokret i urazumiti Dodika, koliko je to moguće, te da li će se Dodik sam izvlačiti čuvanjem obraza, mada je to u ovom trenutku to teško pojmljivo kakav bi to bio put bez pritiska. Na drugoj strani SAD su najavile su da će oštro reagovati i koristiti sve mogućnosti i uvesti sankcije. Vjerujem da ove važne države članice čiji ambasadori nisu putovali u Istočno Sarajevo, članice Kvinte, što samo po sebi jeste poruka, znači Njemačka, Francuska, Italija i onda još Velika Britanija, da će oni svakako reagovati. Tako, na kraju krajeva, vjerujem i nadam se da, nije bitno koje europske države i njihovi diplomatski predstavnici su se jučer osramotili dolaskom na taj čuveni sastanak, nego da će presuditi ove veće i značajnije države članice Europske unije. Vjerujem da oipak na kraju EU i SAD neće dopustiti ovakav razvoj koji je do sada najavljen", poručio je Bodo Weber.  

Govoreći o trenutnoj političkoj krizi u BiH, Weber je rekao kako je Dodik, poslije 15 godina prijetnji secesijom, krenuo ozbiljnije u tom pravcu.

"Ne znam je li baš planirao da krene tako ozbiljno ili je zalutao, ali tako izgleda iz Berlina i zapadnih prijestolnica. Ljudi i predstavnici vlada su zabrinuti", kažer Weber.

Weber je rekao da je posljednja izjava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića kako Zapad planira da zbriše Republiku Srpsku,  "huškačka  i besmislena".

"Izgleda da sad ni iz Beograda nema neke poruke umjeravanja prema Banjoj Luci", rekao je Weber.  

O tom otkud izjave o gašenju RS do proljeća, Weber kaže kako na više žarišta ima neriješenih "statusnih  pitanja", te da je Zapad u zadnjih nekoliko godinao ostavio vakuum.

"Domaći akteri su prepoznali da možda taj vakuum bude neki put za neispunjene nacionalističke agende. Oni nisu stigli, recimo, u epizodi razmjene teritorija Kosovo-Srbija i to još više destabilizira situaciju. Vjerujem da nije slučajnost da ta Vučićeva izjava dođe u kontekstu akcije protiv organiziranog kriminala što su izvele vlasti na Kosovu ove sedmice. To je uobičajeno dovelo do događanja naroda na sjeveru, poznatog spoja državnog aparata i organiziranog kriminala. Čini se da je ta huškačaka izjava predsjednika Vučića naspram BiH  koja je  euobičajena, vezana za nervozu zbog onoga što se dešava na Kosovu", kaže Weber.

O europskoj budućnosti Bosne i Hercegovine i obećanjima europskih lidera sa nedavnog skupa u Sloveniji, Weber kaže da su to lažna obećanja, te da već četiri godine francuski predsjednik Emmanuel Macron blokira proširenje, odnosno otvaranje pretpristupnih pregovora za Sjevernu Makedoniju i Albaniju i samim tim podriva ugled politike proširenja prema zapadnom Balkanu i ugled EU i cijelu perspektivu EU članstva. 

"I jedan skup u Sloveniji organiziran od strane slovenske vlade sa specifičnim premijerom, koji, vidjeli smo jučer u šou u Europskom parlamentu, ne predstavlja baš Europsku uniju sa svojim liberalno-demokratskim vrijednostima - to u potpunosti podriva moć i ugled EU, čemu su doprinijeli predstavnici EU od gospođe Mogherini sa svojom neuspješnim trogodišnjim guranjem razmjene teritorija u pregovorima između Kosova i Srbije do današnjeg predstavnika EU u BiH i njegovog prljavog ili sličnog dila oko tkz. reforme Izbornog zakona, na žalost zajedno sa američkim predstavnicima. Tako da bojim se, građani su uložili nadu u novu Bidenovu administraciju, koja do sada baš nema pokriće", tvrdi Weber. 

O novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu i njegovim nedavnim bezličnim izjavama, Bodo Weber kaže da je Angela Merkel sve u Berlinu i zapadnim prijestolnicama zbunila njegovom kandidaturom na mjesto visokog predstavnika. Weber kaže kako, i pored očekivanja da Schmidt dolazi u BiH sa jasnim planom, to nije slučaj, te da nije došao sa jasnim idejama.

"Schmidt ne može djelovati bez podrške SAD i EU i jučer smo, na žalost, vidjeli u ovom šou u Istočnom Sarajevu da EU nema jasnu poziciju, neke države članice svojim dolaskom uključujući i predstavnike Delegacije EU na ovaj sramotni skup, podrivaju neku zajedničku reakciju EU i SAD na konkretno podrivanje Ustava koje dolazi od najava Dodika i vlasti u RS. Schmidt je došao u godini koja ne može doći do jasne zapadne strategije u BiH koja nam fali 15 godina, ali on i dalje predstavlja potencijalnu šansu da radi na tome sa novom njemačkom vladom. Došao je sa hipotekom odluke njegovog prethodnika i izazovom iz Banje Luke", rekao je Weber, te dodao kako u ovom trenutku nema podršku zapada posezanju za Bonskim ovlastima

"U odnosu na odluku NSRS koja je stupila ove sedmice on mora posezati za Bonskim ovlastima, Inače, on sam sebe osuđuje već na početku svog mandata za nedjelovanje i praktično za nestanak njegove pozicije, njegove institucije, ne fizički, ali suštinski", kaže Weber, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije