Bakir Izetbegović: Neću nazivati Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom

21
Radiosarajevo.ba
Bakir Izetbegović: Neću nazivati Republiku Srpsku genocidnom tvorevinom
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Bakir Izetbegović

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, izjavio je da RS neće nazivati genocidnom tvorevinom, niti će je dovoditi u pitanje, jer je prihvaćena Dejtonskim sporazumom.

"Ona za mene postoji kao dio BiH. A, šta se tu dešavalo? Ratni zločin, etnička čišćenja, genocid 1995. To su historijske činjenice. Ne možemo zabraniti ljudima da govore o tome.

Pri tom, naravno, ne možemo osuditi srpski narod za takve stvari, čitavu Vojsku RS, već samo one koji su presuđeni", poručio je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva SDA u Banjoj Luci, piše Srpskainfo.

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Johann Sattler: "Dan Evrope podsjetnik da se odbace politike podjela i mržnje"

Na konstataciju novinara da se u Sarajevu plaše otcjepljenja RS, a u Banjoj Luci ukidanja RS, Izetbegović je rekao da se neće desiti ni jedno, ni drugo.

"Niti treba jedni druge da vrijeđamo, ni da provociramo. Treba jedni druge da poštujemo. Treba jedni drugima da pomognemo. Ja sam na jednoj konferenciji za novinare prije dva dana rekao da mi nemamo ništa protiv toga da se RS kao i cijela BiH intenzivno gradi. Ali to treba biti u skladu sa zakonom. Recimo, centrale na Drini koje kani Srbija da gradi zajedno sa RS. Zašto ne? Ili, aerodrom u Trebinju. Zašto ne? Mi treba da pomognemo da se te investicije završe, zaposlit će ljude, doći ćemo do novih energetskih resursa", rekao je Izetbegović.

Poručio je da treba normalizovati stvari u zemlji, pomagati jedni drugima, otvarati radna mjesta, relaksirati odnose, ne praviti tenzije i okrenuti se budućnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (21)

/ Povezano

/ Najnovije