Izetbegović iz Banje Luke: U BiH bi se bolje živjelo da nije politike Milorada Dodika

25
Radiosarajevo.ba
Izetbegović iz Banje Luke: U BiH bi se bolje živjelo da nije politike Milorada Dodika
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Bakir Izetbegović

Bakir Izetbegović, predsjednik Stranke dekokratske akcije (SDA), nakon sjednice Predsjedništva SDA u Banjoj Luci, rekao je da bi se u Bosni i Hercegovini puno bolje živjelo da nije politike Milorada Dodika.

"Mi smo pozvali odgovorne snage u Republici Srpskoj koje imaju demokratski kapacitet da se te politike zaustave. Ne može se jednostrano povlačiti iz zakona usvojenih u PS BiH. Ukoliko OHR ne zaštiti svoje posljednje odluke, mislim na zakon o zabrani negiranja genicida, mi ćemo ovlaštiti predlagače da predaju apelaciju Ustavnom sudu BiH", naglasio je Izetbegović.

Lider SDA je podvkao da je pozvao i visokog predstavnika Christiana Schmidta da poništi zakon o neprovođenju Inzkovog zakona na teritoriji Republike Srpske.

Koliko smo sigurni na sarajevskim ulicama i ko je zakazao?

Koliko smo sigurni na sarajevskim ulicama i ko je zakazao?

"Ako visoki predstavnik ne učini ništa da zaštiti svoje zakone, mi ćemo putem ovlaštenih predlagača, uputiti apelaciju Ustavnom sudu BiH, kojom će se osporiti ustavnost zakona donesenog u RS. Također, tražit ćemo i od Tužilaštva BiH da povede istragu u vezi s tim pitanjem", dodao je Izetbegović.

Također, SDA će dati podršku zajedničkom nastupu svih probosanskih stranaka u RS na predstojećim izborima.

Predsjedništvo SDA, kako je dodao Izetbegović, očekuje da se u Parlamentu Federacije BiH usvoji zakon o doprinosima kako bi omogućilo da se minimalna plaća poveća sa 406 KM na 700 KM. Također, zatražili su od Parlamenta FBiH da usvoji zakon o završetku implementacije Aneksa 7 Dejtonskog mirovnog sporazuma na način da se iz budžeta izdvaji 1,5 do dva posto za održivi povratak u RS, ali i Srba u FBiH.

"Pozdravili smo i dali podršku zajedničkom nastupu probosanskih stranaka na općim izborima 2022. godine", naveo je Izetbegović.

Podsjećamo, predsjednik SDA Bakir Izetbegović prošetao je danas centrom Banje Lluke nakon što je bio na džuma-namazu u džamiji Ferhadija i na Trgu Krajine se susreo i sa potpredsjednikom SDP BiH Vojinom Mijatovićem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije