Dodik govorio o spomeniku bosanskom kralju Tvrtku u Sarajevu i ponovo vrijeđao Bošnjake

25
A. S.
Dodik govorio o spomeniku bosanskom kralju Tvrtku u Sarajevu i ponovo vrijeđao Bošnjake
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik na vanrednoj konferenciji za medije u Banjoj Luci, u srijedu, 30. augusta je govorio o presudi Europskog suda za ljudska prava u Strazburu u slučaju Kovačević protiv Bosne i Hercegovine.

Nakon što je kazao da takve odredbe Europskog suda treba odbaciti "kao smeće" (više o čemu je govorio na ovu temu možete pročitati na linku OVDJE, op. a.), od novinarke, koja je bezobrazno naglasila u "federalnom Sarajevu", dobio je pitanje o spomeniku bosanskom kralju Tvrtku I Kontromaniću, koji je u utorak ujutro, 29. augusta, postavljen u Sarajevu, ispred Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

"Kada neko nešto radi u noći, sakriveno od javnosti, onda sve to izgleda na neku krađa ili lopovluk. Ne ulazim, šta i kako. Ovo je krađa identiteta historijskog. Predlažem da se time ne bavimo. On je pripadnik loze Nemanjića. U to vrijeme nije bilo muslimana (Dodik opet Bošnjake naziva muslimanima, što je opasna pozadina, op. a.) kada je Kotromanić postojao. Gdje nemate sigurnosti, uvijek se pokuša nametnuti nešto. Meni je to izazvalo smijeh, jer se spomenik postavio tokom noći", komentirao je Dodik.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Smatra da je postavljanje spomenika preko noći politička provokacija.

"Eto im Tvrtko, nikakav problem, ali to nije dokaz o toj državi. BiH postoji tek od Daytonskog sporazuma, pa nešto do danas, uz pomoć Amerikanaca i Britanaca. U Bosni su živjeli Srbi u to vrijeme, muslimana nije bilo. Pa su postali muslimani, pa Bošnjaci, a neki pokušavaju biti danas Bosanci", kazao je Milorad Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (25)

/ Povezano

/ Najnovije