Konferencija Milorada Dodika o slučaju 'Kovačević': 'Kao smeće odbaciti ove odredbe'

3
A. S.
Konferencija Milorada Dodika o slučaju 'Kovačević': 'Kao smeće odbaciti ove odredbe'
Foto: Screenshoot / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je u srijedu, 30. augusta, da je cilj presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević" da se obračuna sa konstitutivnošću naroda i odbaci i uruši elemente Daytonskog sporazuma i Ustava kao Aneksa 4 tog sporazuma koji je osnovni konstitutivni akt.

Dodik je rekao da ova presuda dodatno unosi probleme u Bosnu i Hercegovinu, ali da se više radi o preporuci nego obavezujućoj odluci.

"Stvari koje podrivaju BiH doprinijele su takvom nečemu. Mislim da nisu ni svjesni da BiH čine veći problem na evropskom putu i zaustavljaju je u procesima vezanim za mogućnosti razvoja",  istakao je Dodik na vanrednoj konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Oglasio se Emir Suljagić nakon govora Davida Camerona

Dodik je rekao da presuda izlazi izvan okvira Europske konvencije i trajno dijeli BiH.

"BiH ne može da opstane kao zemlja zasnovana na građanskom principu. To nije mogla ni Јugoslavija, nijedna zemlja na ovim prostorima, to danas ne može ni Belgija ni Švajcarska", rekao je Dodik.

Zatim je naglasio da mu je drago da su svi predstavnici srpskog naroda odbacili ovakav pristup koji je trajno podijelio BiH.

"Snažniji su oni koji misle da BiH jedino može da ostane na principu konstitutivnosti. Sjednica NSRS treba da potvrdi da je pravna procedura u pogledu donošenja ove važne odluke prekršena. Grupa sudija je otišla izvan Konvencije, što je neprihvatljivo", pričao je Dodik.

Podvukao je da Republika Srpska nije iznenađena presudom Evropskog suda, najavivši da će inicirati održavanje sjednice Narodne skupštine RS u što skorije vrijeme, na kojoj bi bilo predloženo dobacivanje ove odluke.

"Predložit ću da NSRS odbaci kao neprihvatljive preporuke ovog suda kao čin voluntarizma i idealističkog pristupa zemlje, kao novo postavljanje nemogućih uslova BiH. Kao smeće odbaciti ove odredbe", istakao je Milorad Dodik.

Pročitajte šta piše u presudi  Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević"

Pročitajte šta piše u presudi Europskog suda za ljudska prava u slučaju "Kovačević"

Dobio je pitanje o organiziranom protestu ispred Tužilaštva BiH, gdje Odbor za zaštitu i prava Srba u Federaciji Bosne i Hercegovine podnio zahtjev MUP-u Kantona Sarajevo za održavanjem protesta 1. septembra u znak podrške Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću zbog optužnice Tužilaštva BiH.

"Podržavam njihovo pravo, a sigurnost pada na federalne organe vlasti. U početku je to bila akcija da se skrene pažnja, sada se pokazao veliki kinteres. Ne znam da li će Federacija dati dozvolu. Ako ne daju dozvolu, onda šalju poruku da neki mogu prisustvovati protestima, a neki ne mogu ih održavati", kazao je Dodik.

/ Anketa

Smatrate li da se spomenik bosanskom kralju Tvrtku I Kotromaniću postavljen na adekvatnoj lokaciji?
Rezultati

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije