Direktorica Suzana Begić-Sokolović pojasnila situaciju ispred Opće bolnice Konjic

0
A. S.
Direktorica Suzana Begić-Sokolović pojasnila situaciju ispred Opće bolnice Konjic
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Opća bolnica Konjic

Fotografije iz Konjica na kojima se vidi grupa od oko 40 pacijenata čeka na parkingu, obišle su proteklih dana Bosnu i Hercegovinu i region.

Informacija da se zdravstveni sistem u ovom gradu pod velikim pritiskom, te da su ovo najteži dani za građane Konjica od pojave koronavirusa, nije se dopala direktorici Opće bolnice prim. dr. Suzani Begić-Sokolović.

Ona nam je pojasnila situaciju na koju su se žalili građani da su zajedno pozitivni na COVID-19 kao i pacijenti koji su se tek javili sa simptomima, te osobe koje su jutros testirane.

Ekipa portala Radiosarajevo.ba obišla je jutros Konjic i bila na ovom prostoru gdje smo i jutros zatekli veliki broj pacijenata.

"Veoma mi je žao zbog novosti koje sam jučer vidjela i čula koje su vezane za problematiku bolnice u Konjicu. Prvo moram kazati da se slike sa kontejnerima i gužvama ispred njih koje su obišle BiH, odnose se na Dom zdravlja. Problem je što se svaki dan naruči veliki broj pacijenata za testiranje, koje se odvija u tom kontejneru, a u isto vrijeme dolaze pacijenti zbog drugih problema. Tu, naime, dolazi do "miješanja osoba" koje su potencijalno COVID-pozitivni i onih koji su COVID-negativni a dolaze zbog druge problematike", priča prim. dr. Begić-Sokolović za portal Radiosarajevo.ba.

Ona smatra da je apsolutna odgovornost u vezi svih dešavanja u Konjicu na Higijensko-epidemiloškoj službi (HES) i Domu zdravlja.

"Opća bolnica sa svim ovim posljednjim dešavanjima, nema apsolutno ništa. Jedino što imamo zajedničko je činjenica da svi ulazimo kroz istu kapiju. Što se tiče saradnje, rekla bih da nije pohvala saradnja sa HES-om. Previše je ličnih intriga involvirano u tu saradnju, dok je saradnja sa Domom zdravlja veoma korektna", podvukla je prim. dr. Begić-Sokolović.

Prof. dr. Suzana Begić-Sokolović - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Prof. dr. Suzana Begić-Sokolović

Zanimao nas je aktuelni COVID bilten u Konjicu i sami rad Opće bolnice.

"Što se tiče rada bolnica u ovoj situaciji, kada je prošlog mjeseca došlo do eskalacije broja zaraženih, vrlo brzo otvorili Izolatorij u prostoru motela Konjic. Moram kazati da smo mi jedna od prvih bolnica koja je imala izolatorij na području Federacije BiH. Odmah ću naglasiti da je riječ o jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama, koje imaju svoje kupaonice. Uz sve to omogućili smo pacijentima i adekvatnu uslugu i zdravstveni nadzor bolesnicima. Tu je i jedan dio vešeraja i kuhinje, osigurali čistačice, dakle jedan kompletan sistem koji je dao podršku tim pacijentima", nastavlja prim. dr. Begić-Sokolović.

Ona je dodala da se u Izolatoriju u Konjicu trenutno nalaze pacijenti sa srednje teškom kliničkom slikom, s obzirom na to da COVID-bolnica u Mostaru ne može primiti sve pacijente zbog velikog pritiska. 

"Sa COVID-bolnicom Mostar imamo zaista sjajnu saradnju i smatram da onakvo predstavljanje naše bolnice u onakvom lošem svjetlu, ne zaslužuju ni uposlenici bolnice, koji su na najbolji način dali odgovor na situaciju koja nas je zadesila. Uz sve to, tu je i menadžment naše bolnice koji je uložio nadljudske napore da se taj posao uokviri i stavi u normalno stanje", istakla je prim. dr. Begić-Sokolović.

Opća bolnica Konjic - undefined

Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba: Opća bolnica Konjic

Na naše pitanje koliko je trenutno hospitalizirano osoba koje imaju dijagnozu COVID-19, prof. dr. Begić-Sokolović je odgovorila da ih je trenutno - 12.

"U ovom trenutku nemamo nijednog pacijenta koji koristi mehaničku podršku respiratora pri disanju. U slučaju kada se dogodi takva situacija da je neophodna upotreba respiratora, onda takve pacijente šaljemo u COVID bolnicu u Mostar", kaže ona.

Prim. dr. Begić-Sokolović je istakla da nije zadovoljna epidemiološkom situacijom u Konjicu, ali i samom Hercegovačko-neretvanskom kantonu, ali i BiH. 

"Vidite da se situacija i u Europi komplicira. Ono što trebamo voditi računa je činjenica da se pripazimo porodičnih klastera, da svaki dan raste broj zaraženih i da se trebamo nastaviti čuvati, posebno sada kada dolazi i sezonska gripa", naglasila je prim. dr. Suzana Begić-Sokolović za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije