Neretvica / DiCaprio čestitao građanima BiH jer su spriječili izgradnju hidroelektrana

20. 08. 2021. u 11:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američki glumac Leonardo DiCaprio pohvalio je uspjeh građana Bosne i Hercegovine koji su spriječili da se na Neretvici izgrade dvije male hidroelektrane.

DiCaprio je preko Instagrama s pratiocima podijelio informacije da je Ministarstvo prostornog uređenja otkazalo građevinsku dozvolu za gradnju hidroelektrana.

"Lokalna zajednica i njihove nevladine organizacije 'Pusti me da tečem' i 'Zeleni Neretva', koje zastupa pravni tim u Arhaus centru, organizirali su pravni izazov i proteste zbog ova dva projekta. Osim toga, zajednica je formalno zatražila od kantonalnog tužilaštva da razmotri podnošenje krivičnih prijava protiv javnih službenika koji su prekršili zakon izdavanjem dozvola bez konsultovanja javnosti", napisao je glumac i dodao:

"Optužbe su još u toku, ali ako prođu, to će biti snažan signal upozorenja drugim lokalnim političarima da poštuju vladavinu zakona".

Na ovaj način DiCaprio je pokazao da je nastavio pratiti borbu za rijeke Bosne i Hercegovine.

Glumac je krajem prošle godine pisao Vladi Federacije BiH s apelom da se usvoji Zakon o električnoj energiji i da se na taj način zabrani izgradnja stotinu planiranih malih hidroenergetskih projekata.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA