DiCaprio ponovo pisao Vladi FBiH i čestitao ženama Kruščice

1
Radiosarajevo.ba
DiCaprio ponovo pisao Vladi FBiH i čestitao ženama Kruščice
Foto: EPA / Slavni glumac odao priznanje ženama Kruščice

Ovogodišnja Goldmanova nagrada za okoliš poznata kao “Zeleni Nobel” prvi put dolazi u Bosnu i Hercegovinu, kao priznanje Hrabrim ženama Kruščice za njihovu borbu za spas rijeke Kruščice.

Tim povodom na svojoj oficijelnoj Facebook stranici ponovo se oglasio slavni glumac Leonardo DiCaprio koji je čestitao ženama Kruščice.

“Čestitamo Hrabrim ženama Kruščice i gospođi Bilal iz Bosne i Hercegovine na osvajanju prestižne nagrade Goldman za zaštitu okoliša za neumornu borbu za spas njihove rijeke od malih hidroelektrana. Suočene su s oružanim policijskim napadom, zastrašivanjem i zakonskim prijetnjama”, poručio je DiCaprio.

Dodao je i to kako njihova velika pobjeda dolazi uslijed globalne aktivističke kampanje za zabranu novih malih hidroelektrana u BiH.

“Nažalost, ove pobjede nisu dovoljne da spase nekih 240 posljednjih rijeka u Europi od ulaska u betonske cijevi. Sada je presudno da Parlament Federacije BiH usvoji Zakon o električnoj energiji i da trajno zabrani izgradnju stotina planiranih malih hidroenergetskih te da revidira sve aktivne dozvole, koje su izdate nelegalno”, napomenuo je DiCaprio.

Na koncu poručuje da Globalna zaštitarska zajednica poziva Dom naroda FBiH na čelu s Tomislavom Martinovićem da odmah krene u akciju, iznese nacrt zakona delegatima i sačuva dragocjene bosanske rijeke.

Podsjetimo, DiCaprio je i u novembru 2020. godine pozvao Vladu FBiH na čelu s premijerom Fadilom Novalićem da poduzmu pravne mjere za zaštitu rijeka, odnosno područja koja su od posebnog prirodnog značaja, Plavo srce, od daljnjeg uništavanja gradnjom malih hidroelektrana.

Podijelivši fotografiju iz Albanije, DiCaprio je napisao da iz ove zemlje dolaze obećavajuće vijesti, gdje bi Vjosa, jedna od posljednjih europskih „divljih rijeka“, mogla biti spašena od gradnje hidroelektrana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije