Citirao Novalića: Leonardo Di Caprio opet pozvao na spas rijeka u BiH

3
Radiosarajevo.ba
Citirao Novalića: Leonardo Di Caprio opet pozvao na spas rijeka u BiH
Foto: Profimedia / Leonardo DiCaprio

Globalnom apelu za spas rijeka upućenom premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću opet se pridružio poznati glumac Leonardo Di Caprio na instagram i Facebook profilu sa preko 50 miliona pratilaca.

Filmska zvijezda reagirala je povodom nedavne izjave premijera Novalića da podržava borbu za rijeke i da je protiv gradnje mini hidroelektrana.

Upućen je zahtjev za sastanak sa premijerom od strane okolišnih organizacija u BiH na koji se čeka još uvijek. Cilj sastanka je nuđenje prijedloga Vladi FBiH za rješenje ovog problema daljnje gradnje mini hidroelektrana kako bi se sa riječi podrške prešlo na konkretna rješenja.   

Kampanju podržava više desetina svjetskih i lokalnih organizacija koje žele ujedinjeno da pošalju poruku da se pod hitno mora stati sa gradnjom mini hidrocentrala. 

Balkanske rijeke se i dalje suočavaju sa naletom izgradnje mini hidroelektrana, uključujući zaštićena područja, uz planove da se izgradi 3.000 brana u regiji. Brane sa sobom nose i izgradnju pristupnih puteva, mostova i dalekovoda. Gradnjom brana, odnosno mini hidroelektrana uništava se okolna šuma i ugrožavaju životinje koje tu žive.

Prema stručnjacima za slatkovodne ribe, ako se ovi planovi realizuju, najmanje 10 posto evropskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na ivici izumiranja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije