BiH / Zaključak o zabrani mini hidroelektrana mrtvo slovo na papiru: Rok je danas istekao

24. 09. 2020. u 12:46:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Rok kojim je Predstavnički dom Parlamenta FBiH na sjednici od 23. juna 2020. godine usvojio zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana na cijeloj teritoriji FBiH, danas je istekao.

Iako je Vlada FBiH bila zadužena da tokom prethodna tri mjeseca izradi prijedloge izmjena zakonskih propisa kako bi se zaštitile rijeke i okoliš, te izvrši reviziju svih do sada izdatih saglasnosti za MHE koje su izgrađene i u fazi izgradnje, ništa se nije dogodilo, saopćeno je iz Udruženja građana "Za Doljanku" iz Jablanice.

Ovo udruženje se početkom augusta obratilo Uredu Vlade FBiH sa zahtjevom za pristup informacijama o poduzetim radnjama povodom zaključka Predstavničkog doma Parlamenta BiH, tražeći odgovore na sljedeća pitanja:

1. Da li je Vlada FBiH postupila po zaključku Parlamenta FBiH, odnosno da li je do sada izvršila reviziju izdatih saglasnosti za MHE “Zlate” u Jablanici?

2. Da li je Vlada FBiH prilikom analize izdatih saglasnosti za MHE „Zlate“ u Jablanici uočila zakonske nepravilnosti u istim i koje su to uočene nepravilnosti?

3. Ko je ispred Vlade FBiH zadužen za reviziju do sada izdatih saglasnosti za MHE?

4. Da li zaključak o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelektrana obavezuje i FERK da ne izdaje dozvolu za proizvodnju električne energije za MHE dok Vlada FBiH ne izvrši  revizija svih do sada izdatih saglasnosti za MHE koje su izgrađene i u fazi gradnje?

"Shodno činjenici da ni nakon više od mjesec dana na adresu Udruženja građana „Za Doljanku“, nije stigao odgovor na poslati upit što između ostalog ukazuje i na kršenje Zakona o slobodi pristupa informacijama, te da Vlada FBiH zaključno sa ovim danom nije objavila niti jedan javni dokument, obavijest ili prijedlog za potpunu zabranu izgradnje i reviziju dozvola za MHE na rijekama FBiH čime bi barem pokazala namjeru da u konačnici i realizuje usvojeni zaključak – Udruženje „Za Doljanku“ obavještava javnost da je zaključak Predstavničkog doma Parlamenta FBiH ostao mrtvo slovo na papiru", naveli su iz Udruženja.

Dodaju da je donijeta odluka bila samo kupovina vremena za smirivanje građanskog bunta na brojnim rijekama u BiH, od Doljanke, Neretvice, Bune, Kruščice i mnogih drugih a nije isključeno da je to bio i jedan od načina „kupovine glasova“ birača pred predstojeće općinske izbore.

"Tim povodom, pozivamo Vladu FBiH na odgovornost povodom oglušivanja na zaključke Predstavničkog doma Parlamenta FBiH i upućujemo otvoreni poziv da već danas reaguju i pokažu više odgovornosti u svom radu tako što će hitno pristupiti realizaciji zeključka i zakonski regulirati zabranu izgradnje mHE u F BiH. Udruženje građana „Za Doljanku“ nastavlja svoju pravnu borbu protiv koruptivnog sistema koji je dozvolio izgradnju mHE na rijeci Doljanci – te kako smo i najavili krenuli smo s pokretanjem krivičnih prijava protiv lica i institucija odgovornih za ekocid u Jablanici", saopćeno je iz Udruženja "Za Doljanku".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA