Burna rasprava na protestima oko izgradnje hidroelektrana na rijekama

4
L.S.
Burna rasprava na protestima oko izgradnje hidroelektrana na rijekama
N.G. /Radiosarajevo.ba / Protesti u Sarajevu

Ekološki i aktivistički pokreti/organizacije/aktivisti iz regiona (BiH, Crna Gora, Hrvatska, Kosovo i Srbija) održali su danas u Sarajevu protest uz poruku "Ni kap vode im ne damo!".

Regionalni savez pod nazivom Odbranimo r(ij)eke Balkana prethodno je najavio kako je današnji protest, postavka kamena temeljca zajedničke borbe za oslobađanje svih rijeka Balkana.

No, došlo je do burne rasprave između okupljenih prosvjednika. Jedni su bili za, a drugi protiv izgradnje malih hidrocentrala i općenito izgradnje hidroelektrana.

"Ljudi hajmo se ujediniti da branimo rijeke zato smo se okupili", isticala je aktivistica, dok je nekolicina bila protiv i isticala "ma ko se brani, šta je ovo". 

"Mi počinjemo od rijeka, branit ćemo slobodu i naše dostojanstvo. Ne damo rijeke", poručila je aktivistica. 

S druge strane, bilo je okupljenih građana koji su dobacivali "gdje su pare koje ste dobili za ovo, zašto ovo radite, gdje su vaši zaposleni". 

Istakli su "znate li koliko je u Evropi izgrađeno malih hidroelektrana, koliko je u Americi, izgrađeno", a aktivisti su dobacivali koliko, zatim je počelo skandiranje "Ne damo rijeke!!!". 

Kako je sve izgledalo pogledajte u nastavku. 

No, uprkos burnom protestu. Aktivisti su ustrajni u borbi zaštite rijeka od izgradnje hidroeletrana. 

Podsjećamo, Odbranimo r(ij)eke Balkana je savez koji okuplja organizacije, udruženja, sindikate, formalne i neformalne inicijative, te ljude iz BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova i Srbije koji su se istakli u borbi za zdravu životnu sredinu, a protiv zločina prema rijekama i ljudima.

"Na desetine je pobjeda malih zajednica širom Balkana, a sada tu energiju želimo usmjeriti sarađujući u ostvarenju trajnih promjena propisa i prakse kako bismo spasili naše rijeke za nas i generacije koje dolaze", poručuju iz ovog saveza.

Zahtijevaju da se momentalno obustave svi radovi i projekti na našim r(ij)ekama i po hitnoj proceduri u svim državama Balkana donesu zakoni o zabrani gradnje malih hidrocentrala.

Rijeke ne poznaju granice i one su nas spojile!

"Okupili smo se da se zajedničkim snagama suprotstavimo atacima na naše rijeke i da djelujemo solidarno – borba je jedna i ona je zajednička", poruka aktivista za zaštitu rijeka sa današnjeg skupa. 

Sa druge strane, oni koji su protiv istih, nastavit će sa opstrukcijom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije