Detalji odluke o nastavi u KS: Koliko će trajati časovi i kako će sve izgledati

Radiosarajevo.ba
Detalji odluke o nastavi u KS: Koliko će trajati časovi i kako će sve izgledati

Ministarstvo obrazovanja Kantona Sarajevo danas je donijelo odluku da nastava u Sarajevu u osnovnim i srednjim školama  počne 1. septembra, ali u nešto drugačijem režimu.

Također, Ministarstvo je predstavilo i dva modela odvijanja nastave, tj. jedan za osnovne, a drugi za srednje škole.

OSNOVNA ŠKOLA:

Prijem prvačića će biti održan 1. septembra po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema prvačića, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera.

Preporučuje se školama da prijem prvačića organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema. U zavisnosti od prostornih kapaciteta škole, škole mogu ograničiti broj osoba koje dolaze u pratnji prvačića.

Za učenike razredne nastave, osim učenika I razreda, redovna nastava u školi počinje 2. septembra.

Nastava za učenike razredne nastave će se izvoditi u grupama od maksimalno 15 učenika uz trajanje časa od 30 minuta, sa odmorima od 5 minuta i bez velikog odmora. Nastava će se odvijati prema planu odnosno rasporedu koji utvrđuje škola.

U odjeljenjima u kojima nije moguće ispoštovati maksimalno dozvoljeni broj učenika, škola će napraviti raspored naizmjeničnog pohađanja online nastave i redovne nastave.

Učenici sa hroničnim oboljenjima i učenici koji u zajedničkom domaćinstvu imaju osobe sa hroničnim oboljenjima, stare i iznemogle osobe i druge osobe iz rizičnih skupina nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Nastavnik/ica razredne nastave, odnosno predmetni nastavnik/ica, će učenicima koji nisu bili prisutni na nastavi neposredno nakon završetka iste dostaviti materijale elektronskim putem.

Učenici s teškoćama nisu u obavezi pohađati redovnu nastavu u školi. Škola će tim učenicima, u saradnji sa roditeljima dostavljati nastavne materijale i preporuke/smjernice za usvajanje nastavnih sadržaja

Produženi boravak u školama će raditi u skladu sa donesenim epidemiološkim mjerama.

Predmetna nastava od VI-IX, odnosno V razreda će se izvoditi po principu online modela.

SREDNJA ŠKOLA:

Za sve učenike/ce od I do IV razreda srednje škole nastava će se, u periodu od 1. do 14. septembra, izvoditi po online modelu, osim učenika srednjih škola za učenike s teškoćama u razvoju i Srednje muzičke škole.

Prijem za učenike prvih razreda će se organizirati 1. septembra 2020. godine, po odjeljenjima u fiskulturnim salama ili dvorištu ili holu škole, a prema planu prijema, koji će pripremiti škole uz poštivanje donesenih epidemioloških mjera. Preporučuje se školama da prijem učenika organizuju tako da svako odjeljenje ima poseban termin prijema.

Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo će, u koordinaciji sa Kriznim štabom Kantona Sarajevo, u drugoj sedmici mjeseca septembra, razmotriti potrebu izmjene modela izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije