Grupa roditelja pisala ministru Kriviću: Pokrenuli peticiju, traže online nastavu

Radiosarajevo.ba
Grupa roditelja pisala ministru Kriviću: Pokrenuli peticiju, traže online nastavu
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Anis Krivić

Grupa roditelja iz Sarajeva pokrenula je peticiju i uputila otvoreno pismo ministru obrazovanja u Kantonu Sarajevo Anisu Kriviću, s zahtjevom da se nastava, zbog straha od zaraze koronavirusom, održava online.

Kako su naveli u svom pismu koje prenosimo u cijelosti, roditelji ističu da su u potpunosti svjesni epidemiološke situacije, stanja u društvu i okolnostima u kojima treba da se odvija nastava, kao i prednosti i nedostataka svih varijanti koje su predložene.

"Također smo svjesni prednosti i nedostataka svih varijanti koje su predložene. Ovom prilikom ne želimo polemisati i iznositi bilo kakve argumente za ili protiv neke od predloženih varijanti. Želimo uputiti zahtjev velikog broja roditelja KS koji insistiraju da djeca od prvog do devetog razreda nastave pohađati online nastavu, za nas nije prihvatljiva nikakva opcija koja podrazumjeva da naša djeca idu u školske klupe.

Razlog je vrlo jednostavan, smatramo da je u trenutnim okolnostima pitanje zdravlja djece i članova njihovih porodica daleko bitnije od pitanja obrazovanja kao i bilo kakvih drugih pitanja. Svjesni smo da je dovoljno da jedno dijete oboljelo od COVID-19 dođe samo jedan dan u razred i da kao rezultat toga, za nekoliko dana ili nedelja, budu zaražene čitave porodice".

Oni moli, navodi se dalje u peticiji, da se ne dogodi najcrnji scenarij da djeca zaraze roditelje i da oni roditelji sa hroničnim bolestima ili slabijim imunitetom preminu i za sobom ostave siročad.

"Nikakvo obrazovanje neće vratiti izgubljene živote ni radost u unesrećene porodice. Molimo ministra obrazovanja KS gospodina Anisa Krivića da ne podliježe interesima roditelja kojima zdravlje djece nije prioritet. Nama nije cilj osporavanje bilo čiih interesa, već uvažavanje interesa onih kojima bi Covid 19 mogao da onemogući da ikada više zagrle svoje dijete. Mi ne želimo da zalazimo ni u čije motive, ali želimo da se sačuvaju ljudski životi.

Tražimo da se roditeljima koji to žele omogući online nastava za njihovu djecu od prvog do devetog razreda osnovne škole. Dakle, u pripremi modela nastave za narednu školsku godinu potrebno je ostavi i mogućnost da se roditelji opredijele za online nastavu", navodi se u peticiji.

Peticiji možete pogledati i potpisati na OVOM linku. 

Podsjetimo, jučer je govoreći o nastavnom procesu u školama, Aida Pilav, predsjednica Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, kazala da će u utorak obznaniti na koji način će nastava biti organizirana, da li će to biti online, redovan odlazak u školu ili kombinovani model.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije