Ministar Krivić: Online upis će smanjiti mogućnost zloupotreba

M. A.
Ministar Krivić: Online upis će smanjiti mogućnost zloupotreba
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Anis Krivić

Ministar obrazovanja, nauke i mladih Kantona Sarajevo Anis Krivić i direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra Elmedin Selmanović danas su se obratili javnosti povodom početka online upisa učenika u prvi razred srednjih škola na području Kantona Sarajevo.

Krivić je najprije istakao kako je ova situacija nešto sasvim novo za nastavni kadar, ali i za djecu i roditelje te je izrazio nadu kako će online upis proteći po planu i bez velikih poteškoća.

"Sretni smo i ponosni što prvi radimo online upis na visokoškolske ustanove. Pandemija je ubrzala te aktivnosti iako smo se za njih već duže vrijeme spremali. E-upis smanjuje stres učenicima i roditeljima i sigurno je dobar početak za razvijanje modernizacije školskog sistema", naveo je Krivić.

Ministar je dodao kako je sistem trenutno opterećen i da nije u funkciji, ali je izrazio nadu da će do kraja dana biti uspostavljen.

"Iz drugih kantona trenutno imamo 40 aplikacija za srednje škole, a očekujemo da ćemo do kraja upisnog roka imati oko 150 aplikanata koji ne dolaze iz Sarajeva. Ukoliko bude poteškoća pri online upisu svakako da će biti omogućen i fizički upis. Sve u svemu, tehnički problemi će biti prevaziđeni, a online upisom ćemo smanjiti i mogućnost zloupotreba", podvukao je ministar Krivić.

Selmanović je rekao da će biti organizirano više konkursnih rokova za upis.

"Ukoliko se učenici ne uspiju upisati na svoj prvi izbor, sistem ga automatski prebacuje u školu koja je njihov drugi izbor. Ukoliko i tada ne prođu, imaju i treću šansu. Također, imaju i mogućnost reizbora. U UTIC-u imamo dežure koje rade svaki dan osam sati i pozivamo sve da se odazovu ukoliko naiđu na neke poteškoće", zaključio je Selmanović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije