Denis Bećirović: Visoki predstavnik treba hitno smijeniti ministricu obrazovanja RS-a

14
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: Visoki predstavnik treba hitno smijeniti ministricu obrazovanja RS-a
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Povodom odluke Ministarstva prosvjete i kulture bosanskohercegovačkog entiteta RS da u nastavne programe osnovnih škola u bosanskohercegovačkom entitetu RS uvede nastavne sadržaje koji glorificiraju ratne zločince, danas, 6. septembra, oglasio se predsjedavajući Predsjedništva BiH dr. Denis Bećirović.

"Najoštrije osuđujem anticivilizacijske i antidejtonske aktivnosti Ministarstva prosvjete i kulture bh. entiteta RS, koje je u nastavne programe osnovnih škola ovog entiteta uvelo sadržaje koji glorificiraju ratne zločince.

Pozivam visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini Christiana Schmidta da bez odgađanja, u skladu sa svojim ovlastima, donese odluku o smjeni ministrice Željke Stojičić, kao i da donese nalog o zabrani upotrebe novih nastavnih programa u školskoj 2024/2025. godini", poručio je Bećirović.

Selena Gomez zvanično postala najmlađa milijarderka u SAD-u: Evo kako je zaradila

Selena Gomez zvanično postala najmlađa milijarderka u SAD-u: Evo kako je zaradila

Visoki predstavnik mora konkretno i principijelno djelovati na cijeloj državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine., dodaje Bećirović, napominjući kako je "njegova dužnost da spriječi podrivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma i veličanje ratnih zločinaca".

"Evropska unija mora odlučno i jasno pokazati da u Evropi nema mjesta za veličanje brutalnih ratnih zločinaca. Izostanak jasne, konkretne i odlučne reakcije Evropske unije mogao bi imati negativne posljedice, ne samo na Bosnu i Hercegovinu, nego i na cijeli evropski kontinent. Protivno temeljnim odredbama Dejtonskog mirovnog sporazuma, školski programi u bh. entitetu RS su dodatno diskreditirali nastavni proces, uvodeći u njega opasan narativ da su ratni zločinci Ratko Mladić i Radovan Karadžić heroji. Na ovaj način krše se Dejtonski mirovni sporazum, Ustav i zakoni Bosne i Hercegovine.

Mladić i Karadžić nisu heroji. Oni su presuđeni ratni zločinci, proglašeni krivim za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Učenjem djece da su Mladić i Karadžić heroji, obrazovni sistem u bh. entitetu RS ciljano veliča zločince i zločinačku politiku", zaključio je Denis Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije