Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba o izmjenama nastavnog plana u RS-u: "Razočaravajuće"

28
L. R.
Iz OHR-a za Radiosarajevo.ba o izmjenama nastavnog plana u RS-u: "Razočaravajuće"
Foto: N.G./Radiosarajevo.ba / Christian Schmidt

"Razočaravajuće je da se u kontekstu obrazovnog sistema u Bosni i Hercegovini ne uviđa njegova stvarna prednost, jer to je odlično sredstvo za prevazilaženje etničkih podjela i užasa iz prošlosti i osiguranje bolje budućnosti za nove generacije. Umjesto toga, obrazovni sistem se i dalje zloupotrebljava za daljnje stvaranje nepovjerenja.

Etnocentrične perspektive i dalje dominiraju udžbenicima historije i vidimo nove planove da se ide i korak dalje u iskrivljavanju činjenica o ratnim zločinima počinjenim tokom 1990-ih i pojedincima odgovornim za te zločine. Kvalitetno obrazovanje mora uključivati i evropske vrijednosti, uključujući toleranciju."

Izjavili su ovo iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u našoj zemlji za portal Radiosarajevo.ba, kao odgovor na naše pitanje da prokomentiraju to što je u bosanskohercegovačkom entitetu RS promijenjen nastavni plan i program za historiju devetog razreda osnovnih škola te je za učenike uvedena nova nastavna tema 'RS i Odbrambeno-otadžbinski rat'...

Konferencija "Sfera 2024: Otvori u građevinarstvu" uskoro u Sarajevu

Konferencija "Sfera 2024: Otvori u građevinarstvu" uskoro u Sarajevu

"U okviru nove teme, koja je sama po sebi jako diskutabilna, djeca će učiti o Ratku Mladiću i Radovanu Karadžiću – ali ne kao o ratnim zločincima nego kao o ratnim herojima. Također, pored osuđenih ratnih zločinaca, Karadžića i Mladića, djecu će učiti i o uzrocima i posljedicama 'Odbrambeno-otadžbinskog rata', ali će preskočiti genocid, etničko čišćenje i čitav dijapazon zločina protiv čovječnosti koje su počinili pripadnici vojske RS o kojima će, kao o herojima, učiti djeca devetog razreda osnovnih škola u RS-u", kazao je ranije na ovu temu Ćamil Duraković, potpredsjednik ovog entiteta.

A, iz OHR-a dalje navode:

"Imamo primjere u poslijeratnoj Evropi kako se obrazovanje može koristiti ne da bi se njime zatrovalo razmišljanje mladih generacija, nego kako bi se osiguralo da oni odrastaju sa zajedničkim interesima i perspektivama, slobodama i vrijednostima, bez obzira na njihovu etničku ili vjersku pripadnost i uprkos ratovima i zločinima iz prošlosti. Nadležni organi vlasti u Bosni i Hercegovini trebali bi koristiti školske programe za promoviranje zajedničkih vrijednosti, kritičkog mišljenja i višeperspektivnosti, kako bi jačali međusobno razumijevanje i poštovanje."  

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

Iz Ambasade SAD za Radiosarajevo.ba o izmjeni nastavnog plana u RS: "Ugrožavanje stabilnosti u BiH"

Nadležni se trebaju suzdržati od poduzimanja radnji koje doprinose politizaciji i instrumentalizaciji prošlosti i fokusirati se na međusobno razumijevanje i pomirenje, dalje ističu iz OHR-a pa zaključuju:

"Nastavni planovi i programi istorije čiji je cilj izmišljanje i relativizacija utvrđenih istorijskih činjenica su teret za nove generacije koje zaslužuju da znaju šta se dešavalo u BiH u periodu 1992.-1995. godine. Svi koji smatraju da su dijelovi nastavnih planova i programa u suprotnosti s postojećim zakonskim okvirom trebaju to pitanje pokrenuti pred relevantnim pravosudnim organima."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (28)

/ Povezano

/ Najnovije