Salko Tursunović o nastavnom planu u RS: 'Naša djeca su prisiljena učiti da se genocid nije desio'

6
Radiosarajevo.ba
Salko Tursunović o nastavnom planu u RS: 'Naša djeca su prisiljena učiti da se genocid nije desio'
Foto: Vijesti.ba / Salko Tursunović

Predsjednik Skupštine općine Srebrenica, Salko Tursunović, upozorio je na ozbiljan problem uvođenja nastavne teme "RS i Odbrambeno-otadžbinski rat" u deveti razred osnovnih škola u entitetu RS. Prema njegovim riječima, ovaj potez predstavlja zabrinjavajući korak unazad i prijeti da uništi generacije mladih ljudi kroz širenje laži i mržnje.

"Naša djeca, posebno ona iz Srebrenice, Prijedora i Višegrada, sada su prisiljena učiti da genocida, masovnih grobnica i živih lomača nije bilo, dok se zločinci poput Ratka Mladića i Radovana Karadžića predstavljaju kao heroji.

Ovakav obrazovni program nije samo negiranje prošlosti, već i opasna manipulacija koja ima za cilj stvaranje društva u kojem je mržnja temeljna vrijednost. To je moralni sunovrat, ne samo za obrazovni sistem, već i za cijelo društvo", navedeno je u saopćenju.

Pronađena djevojčica (14) iz Konjica: Jedan muškarac uhapšen

Pronađena djevojčica (14) iz Konjica: Jedan muškarac uhapšen

Dodaje se da "Tužilaštvo BiH mora hitno djelovati i zaštititi našu djecu od ovakvih manipulacija".

"Veličanje ratnih zločinaca i negiranje dokazanih zločina nije samo prijetnja istini, već i udar na budućnost svih nas. Ne možemo dopustiti da obrazovni sistem postane oruđe za širenje mržnje i revizionizma. Naša djeca zaslužuju da budu obrazovana u duhu istine i pravde, kako bi gradili društvo koje poštuje prošlost, ali teži boljoj, mirnijoj budućnosti", istakao je Tursunović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije