Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"

3
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović: "Strateški interes je da se u BiH osigura potpuna sloboda medija"
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Denis Bećirović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović uputio je čestitku novinarima i zaposlenicima u medijima u povodu Svjetskog dana slobode medija.

"Svako društvo koje pretendira da bude demokratsko mora osigurati punu slobodu medija, slobodu govora i slobodu izražavanja. Strateški interes je da se u Bosni i Hercegovini osigura potpuna sloboda štampe, jer je to jedan od važnih koraka za postizanje europskih demokratskih standarda, neophodnih za uspješan integracijski put ka Europskoj uniji.

Danas su novinari u Bosni i Hercegovini vrlo često meta grubih verbalnih napada nekih bosanskohercegovačkih političkih zvaničnika. Trpe uvrede, ograničavanja pristupa informacijama, prijetnje... Nedopustivo je da novinari i mediji budu pod utjecajem određenih vladinih institucija, političara i političkih organizacija, te da njihov rad i egzistencija direktno ovise o političarima.

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

Kino Meeting Point: Publika uživala u filmu 'Dobro sam', prisustvovao i ambasador Marco Di Ruzza

Posebno zabrinjava kriminalizacija klevete u bh. entitetu RS, kojom se, protivno evropskim standardima, ograničavaju slobode izražavanja. Pred Bosnom i Hercegovinom je važan posao da usklađivanjem zakonske regulative s evropskom pravnom stečevinom, uz podršku zapadnih partnera, osigura pune novinarske slobode i prava i na taj način demokratizira svoje društvo.

Svim novinarima i zaposlenicima u medijima u Bosni i Hercegovini želim sretan Svjetski dan slobode medija!", stoji u čestitki predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića, saopćeno je iz Službe za odnose s javnošću Predsjedništva BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije