Denis Bećirović prisustvovao Kongresu SPD-a Njemačke

5
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović prisustvovao Kongresu SPD-a Njemačke
Foto: Kabinet Denisa Bećirovića / Damir Arnaut, Denis Bećirović i Olaf Scholz

Na poziv Socijaldemokratske partije Njemačke (SPD) član Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDP-a BiH dr. Denis Bećirović prisustvovao je Kongresu SPD-a u Berlinu.

Osim Bećirovića, Kongresu SPD-a Njemačke prisustvovali su i brojni lideri iz Evrope i svijeta, među kojima i predsjednik Socijalističke internacionale i premijer Kraljevine Španije Pedro Sanchez. Tom prilikom Bećirović je razgovarao s predsjednikom SPD-a Larsom Klingbeilom koji se zahvalio Bećiroviću na prihvatanju poziva da kao gost prisustvuje Kongresu SPD-a, kao i na dosadašnjoj saradnji.

Bećirović je naglasio važnost jačanja saradnje s najvećom socijaldemokratskom partijom u Evropi i strateškog povezivanja bosanskohercegovačke i njemačke socijaldemokratije. Prema riječima Bećirovića, snažna i dobro organizovana socijaldemokratija je garant stabilne i demokratske Evrope u kojoj se poštuju ljudska prava i osnovne slobode svih njenih stanovnika.

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Igre oko Južne interkonekcije: Tuđmanov obavještajac u operaciji protiv SAD-a, BH Gasa i Sarajeva

Bećirović se zahvalio predsjedniku SPD-a Larsu Klingbeilu za otvorenu i snažnu podršku tokom predizborne kampanje 2022. u Bosni i Hercegovini. On je poručio da je od izuzetne važnosti, posebno za jugoistok Evrope, poruka kancelara Šolca da svima treba biti jasno da se granice u Evropi više ne smiju mijenjati silom. Sagovornici su istakli i važnost produbljivanja saradnje Bosne i Hercegovine i Savezne Republike Njemačke.

Prisutnima na Kongresu SPD-a obratio se i kancelar Savezne Republike Njemačke Olaf Scholz. Kancelar Scholz je govorio o njemačkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici, glavnim globalnim izazovima, kao i smjernicama prema izborima za Evropski parlament 2024. godine.

Na Kongresu SPD-a Njemačke razmatra se izbor stranačkih lidera, te profiliraju smjernice za modernizaciju Savezne Republike Njemačke s obzirom na nove izazove s kojima se ova zemlja i Evropa suočavaju. Predviđeno je donošenje rezolucija o vanjskoj i sigurnosnoj politici, kao i ekonomskoj i obrazovnoj politici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije