Denis Bećirović najoštrije reagirao: 'Ustav BiH tumači Ustavni sud, a ne Vučić'

4
Radiosarajevo.ba
Denis Bećirović najoštrije reagirao: 'Ustav BiH tumači Ustavni sud, a ne Vučić'
instagram / Denis Bećirović

Svim međunarodnim predstavnicima sam u lice rekao da je to katastrofa. Kažete kriv je Dodik, a što ste im uzeli šumarstvo i poljoprivredno zemljište. Objasnite mi po kojem kriterijumu, poručio je sinoć Aleksandar Vučić na RTS-u.

Na ovo je reagirao delegat u Domu naroda BiH i potpredsjednik SDP-a BiH Denis Bećirović.

Njegovu objavu na Instagramu prenosimo u cijelosti:

Ova opasna izjava jasno otkriva da je Vučić, kao i 1990-ih godina kada je bio najbliži Šešljev saradnik, opsjednut teritorijama tuđih država i da aktivno učestvuje u pokušaju bespravnog otimanja državne imovine Bosne i Hercegovine. Navedena Vučićeva izjava pokazuje da su brojni mediji i zvaničnici na Zapadu u pravu kada Vučića označavaju kao najveću opasnost za očuvanje mira na Zapadnom Balkanu.

Pozivam i domaće i međunarodne zvaničnike da Vučiću objasne da je Dejtonskim mirovnim sporazumom određeno da konačne i obavezujuće odluke o tumačenju Ustava BiH donosi Ustavni sud BiH, a ne Aleksandar Vučić i njegov poslušni izvođač velikosrpskih radova Milorad Dodik.

Kada se već poziva na kriterije Vučić bi morao znati da je Bosna i Hercegovina država i da svi kriteriji međunarodnog i domaćeg prava govore da ona ima državnu imovinu. S druge strane, nema nijednog pravnog osnova koji govori da šumsko i poljoprivredno zemljište pripadaju entitetima.

Na kraju, pozivam i sve političke stranke da najoštrije reagiraju na Vučićevu politiku grubog miješanja u unutrašnja pitanja nezavisne i suverene države Bosne i Hercegovine. Svi u Bosni i Hercegovini i izvan nje moraju znati da se u našoj zemlji ciljano izaziva kriza upravo zbog pokušaja otimanja državne imovine Bosne i Hercegovine", napisao je Denis Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije