Bećirović: Kakvu ulogu ima albanska mafija u dolasku Milanovića na čelo Hrvatske

16
F. V.
Bećirović: Kakvu ulogu ima albanska mafija u dolasku Milanovića na čelo Hrvatske
IFIMES / dr. Zijad Bećirović

Zoran Milanović će morati, prije ili kasnije, objasniti hrvatskim građanima, ali prvenstveno Državnom tužilaštvu Republike Hrvatske (DORH) kakvu je ulogu imala albanska mafija u njegovom dolasku na čelo Hrvatske, izjavio je za Radiosarajevo.ba direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, prof. dr. Zijad Bećirović.

Bećirović je na ovaj način objasnio pozadinu konstantnih ataka predsjednika Republike Hrvatske na Bosnu i Hercegovinu.

"Bojim se da Milanović svjesno ide u frontalni napad na Bosnu i Hercegovinu kako bi skrenuo pažnju i/ili prikrio mnogo ozbiljniji osobni problem, kojeg ima i kojeg će tek uslijediti", rekao je Bećirović, koji ovu izjavu nije želio detaljnije obrazlagati.

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

Reakcija iz SDA na Konakovićevo obraćanje: "50 minuta javnog ubjeđivanja ministra da nije kriv"

Prema njegovim riječima, tema Srebrenice na najdirektniji način govori o tome koliko je "zapela" politika vrha Republike Hrvatske na Bosni.

"Zoran Milanović kao negator genocida u Srebrenici, pa zar je to nešto novo? Pogledajte najnoviji Izvještaj glavnog tužioca Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove (MICT/ICTY) Serge Brammertza upućen Vijeću sigurnosti UN, koji već šest godina u kontinuitetu izvještava o Zoranu Milanoviću, koji je kao predsjednik Vlade  Republike Hrvatske zaustavio progon ratnih zločinaca iz Bosne i Hercegovine u Hrvatskoj", dodao je Bećirović.

Zoran Milanović, dodao je, u međunarodnoj zajednici kotira isto kao i svaki ratni zločinac, čak i gore.

"Milanović je slika i prilika današnje Hrvatske. Njegov stav prema Bosni i Hercegovini je zbir najgorih poteza Franje Tuđmana prema BiH i zbir akcija kriminalizirane tajkunske i oligarhijske grupacije okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora (HNS), pa čak i HDZBiH. Nažalost, Milanović je predsjednik Republike Hrvatske", istakao je Milanović.

Nadalje ističe da i Zoran Milanović i Andrej Plenković, premijer Hrvatske, misle da mogu pokazivati mišice na i prema Bosni i Hercegovini.

dr. Zijad Bećirović - undefined

IFIMES: dr. Zijad Bećirović

"Bosna i Hercegovina je žila kucavicu za Republiku Hrvatsku u ekonomskom, financijskom i sigurnosnom smislu. Ne griješe samo oni, nego većina u EU kada misle, da eventualni oružani sukob u BiH može biti samo lokalni. Eventualni sukob u BiH odmah znači, da i teritorija Republike Hrvatske postaje ratna teritorija i zona, a to je teritorija NATO-a i po prvi put dogodio bi se oružani sukob na teritoriji države članice NATO-a. U tu zonu sasvim sigurno neće ulaziti ni dolaziti turisti, a kamo li kapital. Naprotiv, svi će bježati", ističe sagovornik portala Radiosarajevo.ba.

Zaključuje da se i Milanović i Plenković se ponašaju kao Milorad Dodik, jer uvode Hrvatsku u vrlo opasne vode i protiv Njemačke i Velike Britanije.

"Vrijeme je, da se obojica zaustave u svojim zločestim namjerama prema Bosni i Hercegovini. Franjo Tuđman je svoju pogrešnu politiku platio potpisivanjem Washingtonskog sporazuma i ukidanjem paradržavne tvorbe HR „Herceg-Bosna. Ipak, iz ove perspektive Tuđman je bio mudriji političar i znao je „podviti rep“. Milanović i Plenković vode slobodno rečeno Hrvatsku u veliku neizvjesnost ako dođe do oružanog sukoba u Bosni i Hercegovini", zaključio je Bećirović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (16)

/ Povezano

/ Najnovije