Bećirović pisao ambasadorima u BiH: Vrijeme je da se kaže istina!

5
Radiosarajevo.ba
Bećirović pisao ambasadorima u BiH: Vrijeme je da se kaže istina!
FOTO: Facebook / Denis Bećirović

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH i delegat Doma naroda BiH dr. Denis Bećirović pisao je ambasadorima u BiH i ukazao na situaciju u BiH, ali i činjenice koje se ne mogu osporavati. 

Kako naglašava Bećirović kao jedan od predstavnika najviše zakonodavne vlasti u državi Bosni i Hercegovini želio je predočiti pravne i druge činjenice o pitanju prenosa nadležnosti unutar države Bosne i Hercegovine.

"Vrijeme je da se kaže istina. Nijedna nadležnost na nivo države Bosne i Hercegovine nije u postdejtonskom razdoblju prenesena silom, već demokratskim i pravnim putem u skladu sa procedurama propisanim Dejtonskim mirovnim sporazumom, Ustavom BiH i poslovnicima Predstavničkog doma i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH. Za sve nadležnosti države Bosne i Hercegovine glasali su poslanici i delegati u Parlamentarnoj skupštini BiH iz svih naroda i oba bh. entiteta. Da je to potpuna istina potvrđuju, između ostalog, zapisnici i stenogrami sa tih sjednica", ističe na početku teksta objavljenog na Facebooku, Bećirović.

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Šta kaže OHR o antidržavnim potezima NSRS i Milorada Dodika?

Većina nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine, punopravne članice Ujedinjenih nacija, oduzete su zbog višegodišnje primjene brutalne sile bez ikakve demokratske i pravne procedure.

"Pravosnažnim presudama sudova Ujedinjenih nacija utvrđeno je da su prije oduzimanja nadležnosti države Republike Bosne i Hercegovine počinjeni: udruženi zločinački poduhvati, genocid nad Bošnjacima, zločini protiv čovječnosti i drugi ratni zločini, uključujući istrebljenje, deportacije, protjerivanja, silovanja i druga nečovječna djela, teške povrede Ženevskih konvencija, progoni na političkoj, nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kršenja zakona i običaja ratovanja, protivpravna zatvaranja i teroriziranja civila, uništavanje imovine velikih razmjera, oduzimanje i pljačkanje imovine...", pojašnjava Bećirović. 

Za razliku od krajnje neutemeljenih Dodikovih separatističkih i antidejtonskih postupaka, želim skrenuti pažnju na argumente koji idu u prilog povratka silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine.

"Povratkom na snagu nadležnosti Republike Bosne i Hercegovine osiguralo bi se, između ostalog, da naša država postane istinska demokratska, pravna, evropska, socijalna, sekularna i građanska država, zasnovana na vladavini prava, individualnih sloboda i jednakosti, etničke, vjerske i spolne jednakosti, društvene pravde. Povratak nadležnosti Republike Bosne i Hercegovine omogućio bi pravnu i efikasnu zaštitu ljudskih prava, uključujući povratak svih izbjeglih i raseljenih lica u mjesta iz kojih potiču, kao i efikasnu i funkcionalnu zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast. Zato je i legalno i legitimno pravo građanki i građana Bosne i Hercegovine da u narednom periodu zatraže povratak silom otetih nadležnosti međunarodno priznate države Republike Bosne i Hercegovine", ističe Bećirović.

Kompletan tekst objave upućene ambasadorima pročitajte OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije