Bećirović: Ne smijemo šutjeti pred onima koji bi od sramote pravili vrlinu

9
Radiosarajevo.ba
Bećirović: Ne smijemo šutjeti pred onima koji bi od sramote pravili vrlinu
Foto: Arhiv / Denis Bećirović

Denis Bećirović, potpredsjednik SDP BiH oglasio se povodom 9. januara, neustavnog Dana RS, a njegovu reakciju prenosimo u cijelosti.

"Nikada ne smijemo kukavički i kakulantski šutjeti pred onima koji bi od sramote pravili vrlinu! Za našu državu bilo bi pogubno prestati govoriti i pisati o činjenicama. Kukavičluk i zaborav nisu rješenje jer bi to značilo bi da smo poklekli pred nepravdom. Umjesto navikavanja na nemoralnu propagandu moramo imati snagu, znanje i karakter da cijelom svijetu predočimo sljedeće neoborive činjenice:

1. Legalni i najviši pravni akt Bosne i Hercegovine nije ni 1992. godine propisivao nikakvo pravo na samoopredjeljenje etničkim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Zato je antiustavni skup 9. januara 1992. godine, u režiji srbijanskog državnog vrha i pravosnažno presuđenih ratnih zločinaca (Radovan Karadžić, Momčilo Krajišnik, Biljana Plavšić i drugi), bio antiustavni čin.

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

Admir Čavalić: 'Protiv sam neradne nedjelje, ima drugih načina kako pomoći radnicima'

2. Nakon demokratski iskazane volje građana Bosne i Hercegovine na referendumu koji je organiziran i nadgledan po međunarodno utvrđenim pravilima ogromna većina stanovnika naše države izjasnila se za nezavisnu i suverenu Bosnu i Hercegovinu, državu ravnopravnih građana i naroda. Nezavisnu, samostalnu, suverenu i nedjeljivu državu Bosnu i Hercegovinu priznali su 1992. godine: članice Evropske zajednice (preteča Evropske unije), Sjedinjene Američke Države i brojne druge države širom svijeta, a 22. maja 1992. godine Bosna i Hercegovina je postala i punopravna članica Ujedinjenih nacija.

3. Međunarodnim priznanjem država Bosna i Hercegovina je postala subjektom međunarodnog prava. S druge strane, paratvorevine na državnoj teritoriji Bosne i Hercegovine nije nikada i niko priznao. Zato je tzv. RS bila mrtva tvorevina i međunarodna zajednica je nikada nije priznala i prihvatila kao samostalnog međunarodnog subjekta. To su činjenice koje svi ljudi u našoj zemlji i izvan nje trebaju znati.

4. Današnji skandalozni dolazak najviših zvaničnika Vlade Srbije na obilježavanje nelegalnog 9. januara predstavlja opasno nepoštivanje konačnih i obavezujućih odluka legalnog Ustavnog suda BiH, kao i još jedan dokaz da brojni zvaničnici i mediji na Zapadu s pravom upozoravaju da je Vučićev režim u Srbiji najveća prijetnja miru u regionu i Evropi", navodi se u objavi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije