Danas i 40°C i kiša i grmljavina, pročitajte i kakvo će nam vrijeme biti do srijede

1
Radiosarajevo.ba
Danas i 40°C i kiša i grmljavina, pročitajte i kakvo će nam vrijeme biti do srijede
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Sarajevo

Jutros je u našoj zemlji sunčano uz malu do umjerenu oblačnost, a zbog visokih temeperatura zraka na snazi je narandžasto upozorenje.

"BUDITE SVJESNI. Budite u toku sa aktuelnom vremenskom prognozom. Očekujte manje smetnje u aktivnostima na otvorenom. Budite svjesni da se očekuju visoke temperature zraka. Mogući su zdravstveni rizici među ugroženim osobama, na primjer starije vrlo mlade osobe", glasi upozorenje.

Temperature zraka u 08 sati (°C): Sokolac 16; Bjelašnica, Bugojno, Ivan Sedlo, Livno 18; Srebrenica 19; Široki Brijeg 20; Sanski Most, Sarajevo 21; Prijedor, Zenica 22; Banja Luka, Bihać, Tuzla 23; Doboj 24; Gradačac, Trebinje 25; Mostar 26; Neum 27; Atmosferki pritisak u Sarajevu iznosi 943 hPa, za 1 hPa je viši od normalnog i lagano raste.

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Svečano otkrivena ploča: Baščaršija je Blago evropske filmske kulture!

Bioprognoza: Vruće i sparno vrijeme uslovljava nepovoljnu opštu sliku. Kod meteoropata su moguće glavobolje, razdražljivost, slabija koncentracija i nesanica. Svima se savjetuje pojačan oprez. Pojačane tegobe moguće su i kod hroničnih bolesnika. Pri izlascima je neophodna primjerena zaštita od vrućine i štetnog UV zračenja te izbjegavanje većih tjelesnih napora.

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne u Bosni i istočnim područjima Hercegovine se očekuju lokalni pljuskovi i grmljavina, koji ponegdje mogu biti izraženiji. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjeverni i sjeveroistočni, a u ostatku zemlje jugozapadni. Dnevna temperatura zraka od 34 do 40 °C. U Sarajevu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost. Poslije podne je moguć lokalni pljusak. Dnevna temperatura oko 37 °C.

Meteorolozi izdali crveno upozorenje za danas: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stiže kiša

Meteorolozi izdali crveno upozorenje za danas: Objavljena prognoza do utorka - evo kad stiže kiša

U nedjelju, sunčano i vruće uz umjeren porast oblačnost tokom dana. Poslije podne lokalni pljuskovi i grrmljavina su moguću u centralnim, sjevernim i sjeveroistočnim područjima Bosne, koji mogu biti i izraženiji. Vjetar slab do umjeren jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 18 do 24, na jugu do 28, a dnevna od 32 do 38, lokalno do 40 °C.

U ponedjeljak, pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Intenzivnije padavine na jugu Hercegovine i u Krajini. Vjetar slab do umjeren u sjevernim područjima sjevernih smjerova, a u ostatku zemlje južni i jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 16 do 22, na jugu do 26, a dnevna od 21 do 27, na jugu i sjeveroistoku zemlje do 30 °C.

U utorak, pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Prestanak padavina prema kraju dana. Vjetar slab promjenljivog smjera. Jutarnja temperatura zraka od 14 do 20, na jugu do 22, a dnevna od 22 do 28, na jugu do 30 °C, javlja Federalni hidrometeorološki zavod.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije