Objavljena vremenska prognoza za zimu: Zagrijavanje poremetilo polarni vrtlog - šta to znači?

0
Radiosarajevo.ba
Objavljena vremenska prognoza za zimu: Zagrijavanje poremetilo polarni vrtlog - šta to znači?
Foto: N. G. / Radiosarajevo.ba / Snijeg u Sarajevu

Stratosfersko zagrijavanje iznad Južnog pola, rijedak atmosferski fenomen, trenutno privlači pažnju stručnjaka diljem svijeta zbog svog potencijala da značajno utječe na vremenske prilike ove zime. Najnoviji podaci sugeriraju da bi ovaj događaj mogao imati dalekosežne posljedice na vremenske uslove, ne samo u južnoj već i u sjevernoj hemisferi.

Stratosfersko zagrijavanje, koje se rijetko događa na južnoj hemisferi, trenutno uzrokuje ozbiljne promjene u polarnom vrtlogu - ogromnom ciklonu koji dominira atmosferom iznad polarnih područja. Kada je polarni vrtlog stabilan, hladni zrak ostaje zarobljen u arktičkom krugu, stvarajući blaže uslove u ostatku svijeta. Međutim, destabilizacija vrtloga može dovesti do izbijanja hladnog zraka prema nižim geografskim širinama, uzrokujući nagle promjene vremenskih prilika.

Prema prognozama Severe Weather Europe (SWE), posljednje stratosfersko zagrijavanje započelo je sredinom jula, a njegovi učinci već se osjete. Visoki pritisci iznad Antarktika potisnuli su hladni zrak prema Južnoj Americi i Atlantiku, dok je na Antarktici zabilježeno neuobičajeno toplo vrijeme. Ove anomalije već sada izazivaju promjene u vremenskim obrascima i mogle bi utjecati na zimu 2024./2025. na sjevernoj hemisferi.

Osvajač zlatne olimpijske medalje snimljen kako spava u parku: "Danas odmori, sutra osvoji"

Osvajač zlatne olimpijske medalje snimljen kako spava u parku: "Danas odmori, sutra osvoji"

SWE ukazuje na mogućnost da bi zbog ovih poremećaja SAD mogao doživjeti hladniju zimu od uobičajene, osobito u središnjim i istočnim dijelovima zemlje. Europa bi, s druge strane, mogla doživjeti blaže temperature zbog visokih pritisaka iznad kontinenta.

Stručnjaci naglašavaju da iako ove prognoze nisu apsolutno sigurne, postoji jasna povezanost između događaja na južnoj hemisferi i vremenskih obrazaca na sjeveru. "Atmosfera je globalna i bez granica", objašnjavaju meteorolozi. "Stratosfersko zagrijavanje može imati utjecaj na vremenske prilike na drugom kraju svijeta."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije