COVID podaci: Sarajevo ima 1.260 aktivnih slučajeva

1
Radiosarajevo.ba
COVID podaci: Sarajevo ima 1.260 aktivnih slučajeva
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Proteklog dana, u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 199 novih slučajeva zaraze koronavirusom (jučer 235), nakon laboratorijskog testiranja 1.113 uzoraka, saopštili su iz Zavoda za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od COVID-19 infekcije se oporavilo 170 naših sugrađana, dok je jedna osoba preminula od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 216 pacijenata, od kojih je 197 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Trenutni udio vakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih u našim bolnicama je 11,6 posto.

Potez za pohvalu: U sarajevskom ugostiteljskom objektu dijelili besplatno sladolede

Potez za pohvalu: U sarajevskom ugostiteljskom objektu dijelili besplatno sladolede

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 139 pacijenata, a u Općoj bolnici 'Prim.dr. Abdulah Nakaš' 77. Na respiratoru je 11 pacijenata, 13 koristi neinvazivnu ventilaciju, dok ih je devet na kiseoničkoj potpori disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 1.260 aktivnih slučajeva COVID-19 infekcije. U samoizolaciji je trenutno 2.791 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 57.455 osoba zaraženih koronavirusom i 54.843 izliječene.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 174, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 289.

U COVID-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledan je 231 pacijent, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeto je 1.009 PCR briseva.

Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži i Semizovcu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

COVID-pozivni centar zabilježio je 605 poziva, a obavljena su i 234 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno je aplicirano 2.945 doza vakcina, i to: 1.710 na Zetri i 1.210 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja, te 25 putem mobilnih timova.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad, Novi Grad i Novo Sarajevo omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcina.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije