Stigli COVID podaci za Kanton Sarajevo: Brojke su danas bolje nego jučer

1
Radiosarajevo.ba
Stigli COVID podaci za Kanton Sarajevo: Brojke su danas bolje nego jučer
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Poštivanje mjera u tržnom centru

Nakon laboratorijskog testiranja 952 uzorka, proteklog dana je u Kantonu Sarajevo potvrđeno 138 novih slučajeva zaraze (161 jučer) koronavirusom.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije se oporavio 101 naš sugrađanin. Jedna osoba je preminula od posljedica ove infekcije, kao i jučer.

Trenutno je na bolničkom liječenju 140 pacijenata, od kojih je 118 sa akutnom infekcijom, dok su ostali post covid ili se nalaze na opservaciji/trijaži.

Savršeno mjesto za bijeg od vrućina: Javorov Do privukao brojne građane

Savršeno mjesto za bijeg od vrućina: Javorov Do privukao brojne građane

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 86 pacijenata, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 54. Nema pacijenata na respiratoru, sedam koristi neinvazivnu ventilaciju, dok 10 koristi kiseoničku podršku disanju iznad 15 litara u minuti. Kanton Sarajevo danas bilježi 869 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije.

U samoizolaciji je trenutno 2.011 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 55.324 osobe zaražene koronavirusom i 53.135 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 119, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 198.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 344 pacijenta, od kojih su dva transportovana na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima na Vrbanji i na Ilidži, te u Covid-ambulantama uzeto je ukupno 637 PCR briseva. Oba drive-in punkta rade svaki dan u terminima o 08:00 do 18:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 231 poziv, a obavljena su i 204 razgovora sa pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

U toku proteklog dana, ukupno su aplicirane 2.202 doze vakcina, i to: 1.192 na Zetri, 850 doza na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja i 160 doza putem mobilnih ekipa na terenu.

Na Zetri i dalje traju "Dani otvorenih vrata", gdje je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodnih najava. Također je i na vakcinalnim punktovima u domovima zdravlja Vogošća, Ilijaš, Hadžići, Trnovo, Ilidža, Stari Grad i “Omer Maslić” omogućeno vakcinisanje stanovnicima ovih lokalnih zajednica, koji imaju više od 18 godina, bez prethodne najave.

Podsjećamo da se revakcinacija vrši na punktovima na kojima su primljene prve doze vakcine. Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Iz ovog ministarstva i zdravstvenih ustanova zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije