Čović: Završena je priča o građanskoj državi, nema pokušaja transformiranja BiH

22
Fena
Čović: Završena je priča o građanskoj državi, nema pokušaja transformiranja BiH
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović nakon sjednice Doma naroda

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je kako je upravo zahvaljujući dužnosnicima njegove stranke Vijeće ministara BiH usvojilo državni budžet.

"Mi smo uradili sve da stvorimo ambijent da sukladno zakonu dobijemo budžet za 2022. godinu i na tome je gospodin Bevanda radio zadnjih godinu i pol dana. I upravo svi oni koji su blokirali da uopće dođemo do jednog takvog dokumenta, sad su željeli profitirati na način da optuže kako neko ne želi izbore i da mi kao tobože sprječavamo osigurati sredstva Središnjem izbornom povjerenstvu (CIK BiH)", izjavio je Čović nakon sjednice stranačkog predsjedništva.

Dodao je kako su upravo HDZ-ovi ljudi u Vijeću ministara BiH izvršili pritisak kako bi se usvojio državni proračun i osigurali novci za izbore te da je potpuno pogrešna odluka Vijeća za implementaciju mira i i Ureda visokog predstavnika da se nametne odluka o financiranju izbora.

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

Potraga i dalje traje: Roditelji nestale curice Danke (2) ponovo su u policijskoj stanici

"Takva odluka narušava odnose u BiH, pogotovo kada imate činjenicu da je Vijeće ministara BiH jednoglasno donijelo i prijedlog proračuna i tu odluku, a onda imate intervenciju sa strane. Mi, naravno, te odluke poštujemo i nismo reagirali s tim da želimo skrenuti pozornost da nametanje odluka nije način ako želimo europski put", kazao je Čović.

Komentirajući američke sankcije predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, Čović je kazao kako je Čavara pogrešna osoba kada se govori o antidejtonskom ili antiustavnom djelovanju.

"Mi smo se već ranije jasno očitovali da podupiremo rad predsjednika FBiH, jer smo uvjereni da je svojim radom apsolutno štitio ustav i zakone unutar Federacije BiH i u ovom vremenu u kojem nemamo uspostavljenu izvršnu vlast; za što apsolutno ne možemo preuzeti bilo kakvu odgovornost, čuvao je Federaciju da funkcionira kao normalniji dio institucija u BiH i s takvom ćemo se porukom obratiti američkoj administraciji" poručio je prvi čovjek HDZ-a BiH.

"Neću sjediti u istoj dvorani s dva bošnjačka člana Predsjedništva"

Na novinarsko pitanje hoće li putovati u Bruxelles na susret s predsjednikom Europskog vijeća Charlesom Michelom, Čović je odgovorio kako se o tome mogućem sastanku usmeno razgovara već neko vrijeme ali da nema formalnog datuma kada bi se taj sastanak mogao održati niti se zna ko će na njemu sudjelovati.

"U jednoj varijanti usmeno je kazano da će biti pozvani predsjednici svih stranaka koje čine Parlamentarnu skupštinu BiH. Uz to se dodalo da je ideja da se pozovu tri člana Predsjedništva BiH. Vrlo jasno sam kazao da neću sjediti u istoj dvorani u kojoj sjede dva bošnjačka člana Predsjedništva. Izborna je kampanja i ne pada mi na pamet da uđem u takvu utakmicu, a još manje da na bilo koji dokument stavim zajedno potpis s dva bošnjačka člana Predsjedništva", naglasio je.

Čović je komentirao i odluku Ustavnog suda da HNS-ovim Prijedlogom zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine od 22. aprila 2022. godine nije povrijeđen vitalni interes bošnjačkog naroda:

"U iduću srijedu imat ćemo sjednicu Doma naroda BiH, a to sada, prema zakonu, mora biti prva točka dnevnoga reda. Uvjeren sam da će to proći na Domu naroda. Mnogi su pričali o građanskoj državi, odnosno o transformiranju BiH kojim bi se ugasilo puno razina vlasti, a nama zamjeraju kada HNS govori o institucionalnom, teritorijalnom preustroju sukladno Ustavu BiH".

"Moja želja je da kandidat bude neko mlađi"

Govoreći o mogućem kandidatu Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH za Predsjedništvo BiH, Čović je kazao kako će se do kraja mjeseca definirati izborne liste, kao i ime kandidata HNS-a za Predsjedništvo BiH kojeg će podržati 11 ili 12 stranaka s hrvatskim predznakom.

"Ako već nismo promijenili Izborni zakon da možemo jamčiti i između više kandidata birati među Hrvatima, trebamo zbiti redove. Nadam se da će HDZ, zajedno s predstavnicima HNS-a, izabrati najboljeg kandidata", kazao je predsjednik HDZ-a BiH.

Na pitanje je li on taj najbolji kandidat, Čović je kazao kako "on samo pokušava raditi svoj posao najbolje što može", te je dodao kako je njegova želja da kandidat za člana Predsjedništva bude neko mlađi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (22)

/ Povezano

/ Najnovije