HDZ BiH: Marinko Čavara je trebao dobiti zahvalnicu, a ne sankcije

23
Radiosarajevo.ba
HDZ BiH: Marinko Čavara je trebao dobiti zahvalnicu, a ne sankcije
Foto: Fena / Marinko Čavara

HDZ Bosne i Hercegovine oglasio se nakon jučerašnjih sankcija koje su Sjedinjene Američke Države uvele predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari.

Kažu da je ova stranka "uvijek predvodila u zaštiti Daytonskog mirovnog sporazuma, Ustava i svih temelja BiH". Idu tako daleko da kažu da je Čavara, umjesto sankcija, trebao dobiti zahvalnicu. 

"Izražavamo neshvaćanje objavljenih sankcija od strane SAD-a predsjedniku Federacije BiH Marinku Čavari, posebno zbog navedenih razloga.

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Crkva u BiH bori se s iseljavanjem: Katolička zajednica upola manja

Ako je išta trebao dobiti, kao politički dužnosnik i predsjednik Federacije BiH, onda je to zahvala za očuvanje Daytonskog mirovnog sporazuma.

Ističemo, jasno i nedvosmisleno, da djelovanje predsjednika Federacije BiH Marinka Čavare nisu nikada imali naznake ugroze Daytona, a kao najjača politička stranka koja zastupa legitimnu volju hrvatskog naroda stojimo iza svih političkih odluka, posebno nepristajanja na kršene Ustava i zakonskih propisa", navode iz stranke HDZ.

Kažu da su navedene sankcije "očigledno produkt nastojanja bošnjačkih radikalnih unitarista koji međunarodnim dužnosnicima prenose jednostrane stavove i sliku unutrašnjih problema u BiH."

"Žao nam je jer su ove sankcije isforsirane upravo zbog prenesenih stavova jedne politike u BiH.

HDZ BiH neće posustati u obrani temelja naše domovine i njenoj izgradnji u duhu Daytona putem euroatlanskih integracija", dodali su iz HDZ-a.

Podsjetimo, jučer su SAD sankcije, osim Čavare, uvele i ministru zdravlja RS-a Alenu Šeraniću. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (23)

/ Povezano

/ Najnovije