Sankcije Čavari i snažna poruka Draganu Čoviću: Slobodni pad "jasteba od Busovače"

9
Faruk Vele
Sankcije Čavari i snažna poruka Draganu Čoviću: Slobodni pad "jasteba od Busovače"
FOTO: Arhiv / Slobodni pad “jasteba od Busovače”

Sankcije neće donijeti rezultat, sankcionirani će ispasti žrtve, kazat će predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine i dugogodišnji visoki funkcioner Hrvatske demokratske zajednice u BiH Marinko Čavara u januaru ove godine stavljajući obloge na ljute rane sankcioniranog Milorada Dodika, ključnog saveznika njegovog partijskog šefa Dragana Čovića, a nakon što su Sjedinjene Američke Države (SAD) ponovo uvele sankcije članu Predsjedništva BiH i lideru SNSD-a.

Tajna Plan "B"

Ne samo to, Čavara je opravdavao Dodikovu sankcioniranu, destruktivnu politiku čiji ruski kraci su bili očiti, kao, na koncu, i oni Čovićevi.

"Dodik je vukao potez po potez kako bi se suprotstavio "Bošnjacima, građanima, unitaristima" u institucijama Bosne i Hercegovine", reći će, također, tada Čavara pravdajući Dodika, svega nekoliko dana prije nego će Čović u NSRS uzviknuti čuveno: "Čuvajte Republiku Srpsku".

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Nikšić: "Ukoliko uskratimo saglasnost Gavrankapetanoviću to bi bila vrsta prevare"

Pola godine kasnije Čavara je na istom mjestu kao i Dodik - na američkoj crnoj listi SAD-a.

Možda Marinko Čavara jeste "ispao žrtva", ali samo Dragana Čovića, lidera po čijem je nalogu godinama vukao retrogradne poteze iz fascikle "Plan B", istog onog koji mu je obećao funkciju na razini Bosne i Hercegovine pa ga potrošio na poziciji predsjednika FBiH samo iz jednog razloga – blokade cijele FBiH, blokade implementacije izbornih, demokratskih procesa, funkcioniranja Ustavnog suda FBiH itd.

A Čavara se pravio da uživa.

"Ovom prilikom urgiramo ubrzanje procedure imenovanja sudija smatrajući da Vas ne trebamo ponovno podsjećati sa kakvim teškoćama i sa kakvim posljedicama po stanje ustavnosti i zakonitosti u FBiH se susrećemo zbog nepopunjavanja sudijskog sastava u jednom razumnom roku", navela je Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH u dopisu upućenom Čavari prije više od dvije godine, pozivajući ga da radi svoj posao.

Kod kuma Darija

Čavara, koji je karijerni ushit doživio 2014. godine nakon što se slikao sa osuđenim ratnim zločincem i njegovim zemljakom iz Busovače, Dariom Kordićem, na te apele se nije ni obazirao, iako je samo trebao dostaviti ime "legitimnog" hrvatskog kandidata za Ustavni sud BiH.

Cijeli proces blokirao od oktobra 2019. godine. Godinu kasnije čak je i Izvještaj Evropske komisije (EK) posebno skrenuo pažnju na nepopunjenost Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i jasno označio glavnog i odgovornog krivca za takvo stanje – Marinka Čavaru.

Pojedini politički akteri su još tada, u jesen 2020. godine, tražili njegovo procesuiranje. Bez rezultata.

Tobože "majorizirana" HDZBiH politika je imala i moći i htjenja – da blokira sve!
Ponijelo ga je pa je nekoliko mjeseci ranije Čavara čak tvrdio da će se teško steći uvjeti i za održavanje lokalnih izbora u BiH, kao što je HDZBiH do danas činio sve da se ne održe Opći izbori u BiH. Mjesec dana kasnije Čavara piše pismo evropskim dužnosnicima i tvrdi da su „napadi na Hrvate i katolike u BiH postali svakodnevnica“.

"Quo vadis, Marinko"

Čak se osjećao toliko ugroženim da je ovlaš napao i Jasmilu Žbanić, rediteljicu filma "Quo vadis, Aida" , autoricu filma o genocidu u Srebrenici!

"Ono što je Šefik Džaferović poručio hrvatskom predsjedniku Zoranu Milanoviću je govor mržnje. To je isti jezik kojim ga je 2014. jedna poznata redateljica dočekala, poručivši mu "Mrš kući", a od Hrvatske je tražila novac za svoj film", rekao je Čavara tada.

Pritom je, naravno, Čavara vrlo umješno koristio budžet Federacije BiH za svoje potrebe. I nije se osjećao ni najmanje ugroženim.

Šalu na stranu, jasno je da su američke sankcije Čavari vrlo jasna poruka lideru HDZBiH Draganu Čoviću – da se ne igra vatrom.

Naime, u europskim i atlantskim krugovima raste zabrinutost da bi se mogla obistiniti najava proruskog predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića kako će na jesen "Hrvati ići u osnivanje svoje samouprave".

Takvi scenariji sa u dobro upućenim euroatlanskim krugovima se uzimaju kao izazov za moguće ugrožava sigurnosne situacije u BiH, što bi najviše odgovaralo ruskim faktorima.

Na sve to se u okolnostima invazije Rusije na Ukrajinu gleda krajnje ozbiljno. Možda u ovom trenutku ozbiljnije od mogućih Dodikovih manevara.

Marinko Čavara negdje na početku mandata 2015. godine je kazao da se "želi baviti budućnošću", jer…

"Svi moramo govoriti o pozitivnim stvarima i ne smijemo dati prostora negativcima koji bi još uvijek ratovali".

Kada hrvatska politika u BiH, pa i HDZ-ova, uskoro bude uklanjala svoje terete, Marinko Čavara će očito završiti kao negativac i čovjek prošlosti. Zna se.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (9)

/ Povezano

/ Najnovije