Zašto Čavara blokira imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH?

Radiosarajevo.ba
Zašto Čavara blokira imenovanje sudija Ustavnog suda FBiH?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Marinko Čavara

Ustavni sud FBiH i Vijeće za zaštitu vitalnih interesa još uvijek se nalaze u svojevrsnoj blokadi zbog nepopunjenosti sudijskog sastava, a u ovom trenutku najveću odgovornost, sudeći po informacijama kojima raspolaže Radiosarajevo.ba, snosi predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Marinko Čavara.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH (VSTV) je Marinku Čavari, predsjedniku FBiH, dostavilo listu kandidata sa koje treba da bude imenovano troje sudija, koje onda potvrđuje Parlament FBiH.

Među imenovanim bi trebalo biti dvoje sudija bošnjačke i jedan hrvatske nacionalnosti.

Prema našim saznanjima, Ustavni sud FBiH je najprije dao svoju ocjenu o rangiranju VSTV-a, da bi konačna lista stigla u čelnicima Federacije BiH. Sa te liste  su potpredsjednici FBiH Milan Dunović i dr. Melika Mahmutbegović zajedno potpisali prijedlog za dva imena, te ga dostavili predsjedniku Čavari.

Predsjednik FBiH je trebao dati prijedlog sudije iz reda hrvatskog naroda, nakon čega bi lista, konačno, bila upućena u Dom naroda FBiH.

Međutim, politička trakavica s imenovanjem sudija Ustavnog suda traje već mjesecima, jer Čavara od oktobra 2019. godine odbija dostaviti svoj prijedlog, odnosno da konačnu listu dostavi Parlamentu FBiH!?

Aleksandra Martinović, predsjednica Ustavnog suda FBiH, je u nekolikom navrata tražila urgenciju, odnosno da se ubrza imenovanje sudija. Dunović i Mahmutbegović su joj odgovorili da su uradili svoj dio posla i da je konačan potez na Čavari - od kojeg nema odgovora!

"Ovom prilikom urgiramo ubrzanje procedure imenovanja sudija smatrajući da Vas ne trebamo ponovno podsjećati sa kakvim teškoćama i sa kakvim posljedicama po stanje ustavnosti i zakonitosti u FBiH se susrećemo zbog nepopunjavanja sudijskog sastava u jednom razumnom roku", navela je u dopisu Martinović, prenijelo je ranije sarajevsko Oslobođenje.

Ukoliko do kraja mjeseca ovaj problem ne bude riješen, Martinović je najavila da će Sud zasjedati i odlučiti koje će eventualne mjere poduzeti..

Vijeće za zaštitu vitalnih interesa nije popunjeno ni minimalnim brojem sudija potrebnim da bi bar u prvoj fazi moglo odlučivati, jer je u Vijeću trenutno četvero i nedostaje još troje sudija. Vijeće na stolu već ima dva zahtjeva za razmatranje koji ne mogu biti ni razmatrani zbog nedostatka dovoljnog broja sudija.

Očito je da je Čavarin potez ima veze s pokušajima njegovog HDZ-a BiH da blokira Federaciju BiH, tražeći ispunjenje njihovih uvjeta u pogledu Izbornog zakona u BiH, te za ovakve poteze moraju snositi odgovornost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije