Sastanci / Predstavnici Ustavnog suda FBiH i OHR o izboru sudija

22. 05. 2019. u 15:01:00 Fena

Shares: 4

Predstavnici Ustavnog suda Federacije Bosne i Hercegovine i Ureda visokog predstavnika u BiH (OHR) razgovarali su danas o funkcioniranju tog suda i Vijeća za zaštitu vitalnih interesa, ključnim problemima u radu te sudske institucije i pravnim posljedicama ustavnosudskih odluka.

U fokusu razgovora bilo je i pitanje procesa izbora i imenovanja sudija Ustavnog suda kako u smislu pravovremenog, razumnog roka za postupanje, posebno Visokog sudskog i tužilačkog vijeća u početnoj fazi izbora, tako i modula za uspostavu realnih, objektiviziranih kriterija za izbor sudija ovog suda u skladu s ustavnom sintagmom da se za te dužnosti predlažu i imenuju ugledni pravnici visokih moralnih načela, saopćeno je iz Ustavnog suda FBiH.

Predstavnici tog suda ocijenili su današnji sastanak iznimno uspješnim jer su iskazani interes OHR-a i očigledno razumijevanje uloge i značaja te ustavnopravne institucije za stanje ustavnosti i zakonitosti u FBiH, koje je ozbiljno ugroženo, između ostalog zbog nerazumno dugog postupka imenovanja nedostajućih sudija.

Obećana je podrška Ustavnom sudu FBiH u tom pravcu te otvoren put za njegovu suradnju s OHR-om na putu nalaženja kvalitetnih legislativnih rješenja procesnih pravila i položaja i statusa Suda. To može biti predmet razgovora očekivane buduće suradnje, uz podršku i učešće visokog predstavnika za BiH, navedeno je u saopćenju.

Učesnici sastanka bili su predsjednica Ustavnog suda FBiH Aleksandra Martinović te potpredsjednici Vesna Budimir i Edin Muminović, kao i šef Pravnog odjela OHR-a Edouard d'Aoust i pravni savjetnik OHR-a Mudžahid Hasanbegović.

NEMA KOMENTARA