Dunović: Čavara godinama blokira Federaciju BiH - sankcije nisu iznenađenje

5
Radiosarajevo.ba
Dunović: Čavara godinama blokira Federaciju BiH - sankcije nisu iznenađenje
FOTO: Radiosarajevo.ba / Dunović o sankcijama Čavari

Ministarstvo finansija Sjedinjenih Američkih Država (SAD) stavili su na listu sankcija ove države Marinka Čavaru, predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine i Alena Šeranića, ministra zdravlja RS.

Na zvaničnoj stranici State departmenta navodi se da su Šeranić i Čavara ugrozili stabilnost regije potkopavanjem Daytonskog mirovnog sporazuma i demokratskih procesa ili institucija BiH.

Čavara je uvršten na listu zbog odgovornosti za ili saučesništvo, zbog direktnog ili indirektnog učešća, kršenja ili djelovanja koja predstavljaju opstrukciju ili prijete provedbi bilo kojeg regionalnog sigurnosnog, mirovnog sporazuma ili sporazuma o saradnji ili o obostranom priznanju, okvirnog sporazuma ili mehanizma koji se odnosi na Zapadni Balkan.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Šeranić je stavljen na listu zbog promovisanja secesionističkih aktivnosti bh. entiteta RS, jer je vodio proces usvajanja Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojeg je njegovo ministarstvo uputilo Narodnoj skupštini RS na razmatranje.

Ovo je komentarisao i Milan Dunović,  potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine koji je poručio putem Twittera:

"Čavara godinama blokira Federaciju BiH, neimenovanjem sudija Ustavnog suda FBiH, pa sankcije nisu iznenađenje. Podržavam ovakav potez SAD-a".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije