Čović doživio poraz: U rezoluciji EPP-a se ne spominje legitimno predstavljanje

20
Radiosarajevo.ba
Čović doživio poraz: U rezoluciji EPP-a se ne spominje legitimno predstavljanje
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

HDZ BiH je nedavno dostavio Kongresu Evropske narodne stranke (EPP) prijedlog "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH" kako bi je uputili u Evropski parlament.

Međutim, danas je Europski parlament usvojio verziju, koja se razlikuje od prijedloga HDZ-a.

U tom prijedlogu HDZ-a je navedeno da EPP smatra da je preduslov političke stabilnosti BiH legitimno političko predstavljanje, koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim nivoima kako konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike.

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

ZA (I PROTIV) BiH U NATO-u | Edin Subašić: Dilema između prosperiteta i bijede separatizma!

Ali, ono što će sigurno iznenaditi Čovića je to što je svako spominjanje "legitimnog predstavljanja" izbrisano iz konačne verzije "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH.

"U skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, EPP smatra da je preduslov političke stabilnosti BiH legitimno političko predstavljanje, koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim razinama, kako konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike", saopćeno je iz EPP-a.

EPP pozdravlja zaključke sa sastanka Evropskog vijeća od 24. do 25. marta 2022. o Bosni i Hercegovini. EPP podržava naknadnu posjetu Sarajevu predsjednika Evropskog vijeća, čime je potvrđen najviši nivo angažmana u cilju postizanja dogovora o izbornoj i ustavnoj reformi.

"EPP poziva da se izborne reforme brzo provedu na inkluzivan način, u skladu s zahtjevima članstva u EU. Izborna i ustavna reforma, u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda (BiH), što uključuje ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se uključe sve sestrinske stranke EPP-au ovaj proces", navodi se u finalnoj verziji rezolucije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (20)

/ Povezano

/ Najnovije