Erol Avdović otkriva: Kako izgleda mreža podrške Draganu Čoviću?

53
Radiosarajevo.ba
Erol Avdović otkriva: Kako izgleda mreža podrške Draganu Čoviću?
Foto: Radiosarajevo.ba/Facebook / Čović/Avdović

Erol Avdovićnovinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija (UN) u New Yorku komentirao je aktuelnu političku situaciju u BiH, blokiranje finansija za izbora, uputivši jasnu kritiku na račun međunarodne zajednice.

On je stava kako je "jedno deklarativna kritika na račun lidera HDZ-a Dragana Čovića zbog svih 'marifetluka', a drugo je stvarna reakcija, koje nema":

"Jedno je deklarativna kritika na račun Dragana Čovića i HDZ-a zbog svih ovih marifetluka (manipulacija) oko odlaganja finasiranja oktobarskih izbora, zbog čega su na kraju reagovali i Amerikanci, a drugo stvarna legalna akcija, koja izostaje.

Michael Murphy objavio zanimljiv video: 'Vjerujemo u multietničku Bosnu i Hercegovinu'

Michael Murphy objavio zanimljiv video: 'Vjerujemo u multietničku Bosnu i Hercegovinu'

A tu je i ona kapilarna podpora Čovićevom konceptu 'legitimiteta' kao načinu da se odbrane vlastite lukrativne pozicije. Ta mreža podrške Čoviću je rasprostranjena od Washingtona, preko Brisela i Berlina, do Zagreba i Sarajeva. Svako ima svoj konto i 'profesionalni' interes pa dozira kritike i kalibrira podršku do mjere do koje im to odgovara. Jedna prljava i iscrpljujuća igra koja traje godinama", smatra Avdović.

Nažalost, dodaje on, "u raljama tog interesnog lobija godinu dana su bili i neki predstavnici Bidenove administracije, Palmer i Escobar prije drugih - znajući ili ne znajući, (ne)razumijevajući, ili pogrešno vjerujući (in good fate - u dobroj volji) - svejedno".

"Pa su tako potrošili skupu godinu dana oko 'reformi' izbornog zakona BiH. Sada, dok traje farsa oko finasiranja oktobarskih izbora u BiH - upravo kusamo te plodove gnjeva, neznanja i oholosti. Ne zaboravimo ne tako davno iz Washingtona je stigla vijest kako je Bidenova administracija sklona podržati HDZ BiH oko izbornog zakona?! Nasreću nije bilo tako. Jer dogodio se i Zoran Milanović u međuvremenu pa su Amerikanci uvidjeli odakle pušu istinski antiamerički sentimenti. Riječi su važne. A djela još više", nastavlja Avdović, koji potom ističe kako će vjerovati "kolegama koji u javnom prostoru na TV ili na društvenim mrežama stalno govore i pišu isto, kao što govore privatno - sa mnom; takoreći bosanski".

"Naravno, možemo i hrvatski - godinama sam to radio za najvažnije hrvatske medije. Ali, ako stalno mjenjaju hiljade u tisuće, tačke u točke itd. - kako im odgovara, onda ne znam kad se foliraju.

I ko, pardon - tko to svoju legitimnost i nacionalni pravopis pretvara u oružje za interesnu marginalizaciju onih koji bi im mogli biti konkurencija? Puna im usta demokratije, tržišta, ljudskih prava, a ovamo bi s običnom gramatikom istisnuli sve koji smetaju. Puno je primjera na sve strane, za sastaviti dobar katalog o diskriminaciji i kultiviziranju međusobnog neprovjerenja; umjesto da je obrnuto. Obespravljenost, je li?

I povrh svega, tako bestidno, gotovo rasistički propituje prirodno stanje, koje je rezultat prirodnih davanja, a ne 'demografski oportunizam'. Tako je to početkom godine, nažalost okarekterisano u antibosanskim lobističkim krugovima u Washingtonu. A to je - naprosto tako, kao i svugdje u svijetu. No i dalje se insistira na političkoj vladavini manjine nad većinom? U Bosni i Hercegovini. Eureka: zato je izlaz u građanskom konceptu istih prava za sve ljude u BiH. Kao što je presudio Sud za ljudska prava u Strazburu poimenično. I točka", zaključuje Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (53)

/ Povezano

/ Najnovije