Avdović: "Najveći današnji uspjeh što se Schmidt samo pojavio"

10
Radiosarajevo.ba
Avdović: "Najveći današnji uspjeh što se Schmidt samo pojavio"
Foto: FB / Erol Avdović / Ambasador Erol Avdović

"Moglo bi se krenuti od toga da je ovo veliki uspjeh za Christiana Schmidta, s obzirom da je njegovo prvo javno pojavljivanje u Vijeću sigurnosti UN-a uživo, bio je fizički prisutan", istakao je Erol Avdović, novinarski veteran, višedecenijski izvještač iz Ujedinjenih nacija u Dnevniku 2 za FTV.

"S druge strane, nije bilo nekih žešćih poruka, onako kako smo to predviđali, političkih instrukcija neovisnim političkim institucijama u BiH. Prije svega mislim na CIK koji je trebao dobiti, prozivanjem imena, naputak da reaguje, podijeli one crvene kartone o kojima se dugo već priča. Zapravo diskvalifikuje one rušitelje BiH kao rušitelje Dejtonskog mirovnog sporazuma. To se ovaj put nije desilo, ali je veliki uspjeh što je Schmidt bio ovdje i što je u cjelosti dobio podršku Vijeća sigurnosti, osim Rusije i Kine", kaže Avdović za FTV.

Smatra da su se Rusija i Kina spasile debakla, ali i da je on vidljiv.

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

Internetom kruži lažni dokument o ugroženom miru u BiH, Kožljak: "Hibridna propaganda"

"Rusi su samo izbjegli proceduralno glasanje, vidjelo bi se da su tu ostali sasvim usamljeni, 13:2 ili 13:1,5. Kina je bila i na obje strane, reklo bi se. Ali oni su to izbjegli i sada se zapravo vidi koliko se situacija nakon Ukrajine, kao što je i spomenula američka ambasadorica, promijenila ne samo u Vijeću sigurnosti i UN-u nego globalno na međunarodnoj sceni. Rusi su dakle izbjegli debakl, ali je vidljivo koliko su nemoćni i kada je bilo obraćanje Christiana Schmidta u pitanju."

Kao najvažnije poruke koje su se danas čule Avdović izdvaja: "Schmidt tek treba da izvoljuje ne svoju diplomatsku pobjedu nego pobjedu uime BiH na način da bude više prisutan u međunarodnim forumima i da bude galvanizator tih međunarodnih tih foruma u korist BiH. Ne zaboravimo da je za šest mjeseci sasvim druga situacija, kada će se opet glasati o produženju mandata EUFOR-a i onda će se vidjeti snaga ponovo visokog predstavnika Schmidta."

Smatra da se glas Zorana Tegeltije definitivno neće čuti.

"Šefik Džaferović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, ima zakazan sastanak sa glavnim čovjekom UN-a i sa predsjednikom Generalne skupštine UN-a. Koliko znam, nije bilo takvih sastanaka. Gospodin Tegeltija u petak treba otići u Washington, najavljena je njegova posjeta ambasadi BiH u Washingtonu i neke druge sasvim marginalne sesije i susreti koji se ne mogu nikako okarakterisati kao državni susreti i potezi."

"Opća je ocjena da je glavni uspjeh što se Schmidt samo pojavio. Važno je učestvovati. To je bilo važno i za njega. On je izrazio svoju frustraciju što se u proteklih 14 godina nije ništa riješilo, nije se otišlo naprijed oko Izbornog zakona i da je to svima vidljivo jasno da je sad malo vremena da se to riješi. U Vijeću sigurnosti je pomenut paket integriteta, transparentnost oko izbora što je kritizirao hrvatski predstavnik, ali nije se otišlo ni korak dalje od toga", zaključio je Avdović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije