Azra Zornić o "hitnoj rezoluciji": Direktna politička agresija HDZ-a Hrvatske na BiH

Faruk Vele
Azra Zornić o "hitnoj rezoluciji": Direktna politička agresija HDZ-a Hrvatske na BiH
Foto: balkaninsight.com / Azra Zornić o "hitnoj rezoluciji"

Nedopustivo je Europska pučka stranka (EPP) miješa u društveno-politički život građana i same države Bosne i Hercegovine, kaže u razgovoru za portal Azra Zornić, apelantica pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu, koja je dobila spor protiv Bosne i Hercegovine, a nakon što je HDZ Hrvatske uputio draft tzv. „hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH“ na predstojeći Kongres EPP-a u Rotterdamu.

Pojedini aktivisti poput Samira Beharića ocijenili su ranije da ovaj draft koji će biti razmatran na 27. Kongresu EPP-a za četiri dana "zabrinjavajući nastavak korištenja platforme kakva je EPP za podrivanje osnovnih demokratskih principa, produbljenje etničke segregacije i dovođenje u pitanje stabilnosti Bosne i Hercegovine".

A upravo o diskriminaciji najbolje može govoriti gospođa Zornić, jer je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu upravo u njeznom slučaju utvrdio da Izborni zakon BiH ne prepoznaje identitet građanke BiH.

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Uznemireni Dodik ponovo prijeti otcjepljenjem: "Bilo bi najbolje da počnemo razgovore..."

Podsjetimo, Europski sud za ljudska prava je 15. jula 2014. donio presudu u predmetu Zornić protiv Bosne i Hercegovine (predmet broj 3681/06).

Sud je zaključio da je došlo do povrede člana 14 (zabrana diskriminacije) u vezi sa članom 3 Protokola broj 1 (pravo na slobodne izbore) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima. Povreda se odnosi na nemogućnost Azre Zornić da učestvuje na izborima za Dom naroda Bosne i Hercegovine. Sud je zaključio i da je došlo do povrede člana 1 Protokola broj 12 (opća zabrana diskriminacije) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima.

Zornić se obratila Europskom sudu za ljudska prava jer nije mogla da učestvuje kao kandidat na izborima za Dom naroda i Predsjedništvo Bosne i Hercegovine zbog toga što se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etničke grupe.

U obrazloženju svoje odluke, Sud je, između ostalog, utvrdio da je ovaj slučaj identičan ranijem predmetu Sejdić i Finci, jer je i Zornić onemogućena da učestvuje na izborima za Dom naroda na osnovu svog etničkog porijekla, te je zaključio da kontinuirana nemogućnost podnositelja predstavki da učestvuju na izborima nema objektivno i razumno opravdanje što te odredbe Ustava čini diskriminirajućim.

Zovko i "njen" McAllister

O rezoluciji HDZ-a Hrvatske upućenoj prema EPP-u Zornić kaže:

"U direktnom kontaktima sa nekim članovima te partije sam saznala da su Zovko i 'njen' David McAllister u zadnji momenat ubacili tu 'Hitnu rezoluciju' na dnevni red, kako bi na taj način spriječili bilo kakvu izmjenu dokumenta prije stavljanja na dnevni red i glasanja. U ponedjeljak ili utorak će zasjedat Predsjedništvo EPP-a prije samog Kongresa i razmatrat će 'hitnu rezoluciju', o čemu ću ja dobiti informacije direktno iz Brisela, kakav je stav Predsjedništva. To je čak i za članove te EPP-a bio vrlo ciničan i podmukao potez. Čak su ostali iznenađeni", rekla je Zornić za Radiosarajevo.ba.

Prema njezinim riječima, vrlo je jasna namjera predsjednika HDT Hrvatske i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića da spriječi ili bar odgodi Opće izbore u Bosni i Hercegovini zakazane za 2. oktobar, a u pokušaju "da ucijene probosanske stranke da pristanu na izmjenu izbornog zakona po Čovićevom prijedlogu".

"On to radi u dva pravca. U jednom pravcu djeluje direktno preko EPP-a, a drugi pravac je preko Dragana Čovića, odnosno ministra Vjekoslava Bevande, dakle, kroz finansije. Tu, uz njih, krivim jednako i SDA koja je im je omogućila od Dayatona do danas da kao 'svetu stolicu' drže sva ministarstva finansija na državnom i federalnom nivou. A onaj ko drži novac i ključeve trezore, taj drži vlast", istakle je naša sagovornica.

Probosanske snage u BiH su se probudile

Ona je odlučna u stavu da se "ovdje radi o direktnoj agresiji političkim putem od strane HDZ RH i Plekovića na BiH".

"Ako se ne spriječi to djelovanje i taj vid agresije, to za posljedicu može čak imati oružane sukobe! Jer probosanske snage u BiH su se probudile. Probudio se onaj bosanski prkos i inat. Jednostavno, bez obzira na sve, građani BiH više ne dozvoljavaju da ih bilo ko i bilo šta nameće. EU može, ukoliko želi da pomogne, da se implementiraju presude za ljudska prava. Prvenstveno presuda u slučaju 'Zornić' koja nalaže građanski Ustav, nakon čega ne bi trebalo imati postojeći Izborni zakon BiH jer bi se automatski donio novi Izborni zakon, kao i sva ostala legislativa. Dakle da pomogne na taj način. Ako ne žele, ne neka nas ostave na miru, mi ćemo sami rješavati to pitanje“, upozorava Zornić.

U svakoj normalnoj državi Bevanda bi bio smijenjen

Komentirajući jučerašnji ponovni slučaj blokade sredstava za održavanje izbora, što je osudila i Ambasada SAD-a u Sarajevu, Zornić je podvukla kao je „jasno je da se radi o čistoj opstrukciji od strane HDZ, odnosno ministra Bevande.

"On je nudio okvirni proračun 2022-2024., a nije ponudo proračun za 2022. godinu. Dakle, to je igra riječi i brojeva. To ljudima treba objasniti. Bevanda konkretno ne predlaže budžeta za 2022. godine iz kojeg se prema automatizmu izdvajaju sredstva za izbore. Ne, on obmanjuje ministre i parlamentarce i domaću u međunarodnu javnost prijedlogom okvirnog trogodišnjeg proračuna. To je tako eklatantno kršenje i Ustava i Izbornog zakona tj. zloupotreba ovlasti i položaja od Bevande. U svakoj normalnoj državi taj bi čovjek bio smijenjen za 24 sata. Da mi imamo državu i adekvatne vladajuće strukture“, istakla je Zornić.

Bevanda i Čović neće stati

Na takvo ponašanje, govori ona, lider SDA Bakir Izetbegovović djeluje kroz medije i tvrdi "da bi Tužilaštvo trebalo poduzeti".

"Tužilaštvo neće po službenoj dužnosti učiniti ništa, treba podnijeti prijavu i fino čovjeka teretiti za šta je kriv. Vrlo lako je dokazati da jeste kriv. Prema našem zakonu zna se ko je ovlašten da podnese takvu vrstu prijave i protiv koga. Ne mogu ja kao građanka BiH podnijeti krivičnu prijavu protiv Bevande. Niko od ovlaštenih nije učinio ništa. Strukture naše i parlamentarci, i ja ih sve prozivam, još niko nije krenuo sa krivičnim prijavama. Jedino na taj način se može zaustaviti ova opstrukcija. Bevanda i Čović neće stati. Učinit će sve da se ne održe izbore, sve dok se ne izmijeni Izborni zakon po Čovićevom modelu“, zaključila je Zornić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije