Bassuener o rezoluciji HDZ-a: Sraman pokušaj i marketinški trik za Čovićev feud

14
F. V.
Bassuener o rezoluciji HDZ-a: Sraman pokušaj i marketinški trik za Čovićev feud
Foto: Kolaž / Bassuener o rezoluciji HDZ i EPP: Sraman pokušaj i marketinški trik za Čovićev feud

U javnost je danas procurio prijedlog "Hitne rezolucije o izbornoj reformi u BiH" koji će biti ponuđen na usvajanje Kongresu Evropske narodne stranke (EPP).

Inače, Kongres EPP-a će biti održan od 30. maja do 1. juna ove godine u Rotterdamu u Nizozemskoj. 

Kako je objavio portal Istraga.ba koji je došao u posjed rezolucije, u uvodu se ističe da u "kontekstu drastičnog pogoršanja sigurnosnog okruženja u Evropi uslijed agresije Ruske Federacije na Ukrajinu, Europska unija mora spriječiti moguće nove negativne scenarije i uložiti napore koji će usmjeriti Jugoistočnu Europu prema ubrzanom prihvatanju temeljnih europskih vrijednosti".

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Savez smanjio kaznu Ismiru Mirviću, FK Sarajevo definitivno ostao bez bodova

Također, u rezoluciji se, uz ostalo, spominje i "legitimno predstavljanje", to jeste da je "legitimno predstavljanje", onako kako ga vide HDZ BiH i Dragan Čović, "preduvjet stabilnosti BiH".

Na službenoj web stanici EPP-a večeras je objavljen draft rezolucije dostavljene na usvajanje Kongresu EPP-a.

Kurt Bassuener, suosnivač i viši saradnik Vijeća za politiku demokratizacije (DPC), inače odličan poznavatelj političkih pritilika u BiH i regiji, kaže da je ima priliku da vidi navedeni dokument.

"To je sramotan posljednji pokušaj europarlamentaraca Željane Zovko i Davida McAllistera da okupe cijeli EPP iza volje Dragana Čovića i njegovih interesa da očuva moć i vlast u BiH. Hrvatska se jedva istakla kao članica EU ili NATO-a u odbrani Ukrajine, sasvim suprotno! Dakle, to je duboko ciničan marketinški trik za istu staru plemensku agendu: da se Draganu Čoviću i HDZ-u BiH osigura etnoteritorijalni feud, jednako onako kako ima njegov dugogodišnji saveznik Milorad Dodik (u bh. entitetu RS)“, kazao je Bassuener za Radiosarajevo.ba.

Prema njegovim riječima, članovi EPP-a ne bi trebali nasjedati na ovo.

"Europaralemtarac i njemački diplomata Michael Gahler je pokazao da razumije opasnosti s kojima se BiH suočava, kako iznutra, tako i spolja. Zato bi se trebao boriti protiv ovoga. I ne bi trebao biti sam“, upozorio je Bassuener.

Podsjetimo, u rezoluciji prema EPP-u se, također, poziva na brzu promjenu Izbornog zakona u skladu sa relevantnim odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH i na implementaciju principa pune jednakosti, pariteta i nediskiminacije sva tri konstitutivna naroda i svih drugih građana u svim političkim institucijama.

U skladu sa odlukama Ustavnog suda BiH iz 2016. godine, navodi se dalje u rezoluciji, smatra se da je "preduslov političke stabilnosti BiH legitimno političko predstavljanje", koje treba osigurati na svim političkim i administrativnim razinama, kako "konstitutivni narodi i svi drugi građani ne bi bili lišeni njihovih demokratskih prava da biraju svoje predstavnike".

Na kraju, pozivaju se svi politički lideri i institucije BiH da daju svoj konstruktivni doprinos u osiguranju poštenih izbora i izbjegnu izbornu praksu koja će dovesti u opasnost legitimno politčko predstavljanje svih konstitutivnih naroda i svih građana...

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (14)

/ Povezano

/ Najnovije