Čović pisao Bundestagu: Ponovo priče o dominaciji nad Hrvatima

18
Fena
Čović pisao Bundestagu: Ponovo priče o dominaciji nad Hrvatima
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Dragan Čović

Predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović pismom se obratio predsjednici Bundestaga Bärbel Bas, te zastupnicima u Bundestagu povodom prijedloga rezolucije frakcija SPD-a, FDP-a i Zelenih pod naslovom „Podržati Bosnu i Hercegovinu na putu prema boljoj budućnosti“.

Čović je u pismu pozdravio interes Njemačke kao jedne od najvažnijih partnerskih zemalja i istaknute članice Europske unije (EU) za trenutnu političku situaciju i potporu Bosni i Hercegovini na putu prema EU i NATO-u.

Čović je podsjetio na postojeći sigurnosni kontekst, kao i na užase rata u Bosni i Hercegovini, te je istaknuo solidarnost s patnjom ukrajinskoga naroda koji se nalazi pod brutalnom ruskom agresijom. 

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U Nogometni savez BiH stiglo pismo Irfana Peljte: Oglasili se hitnim saopćenjem

U pismu je Čović ocijenio kako je, bez obzira na dobre namjere pojedinih njemačkih predstavnika, prijedlog rezolucije postao jedan u nizu instrumenata radikalnih krugova u Bosni i Hercegovini koji se zalažu za neustavna rješenja i dominaciju nad Hrvatima kao najmalobrojnijem od tri konstitutivna naroda, ali i manjinama poput Židova i Roma. Podsjetio je na učestale napade na hrvatske simbole i spomenike, te katoličke crkve i groblja.

Naveo je kako se hrvatski politički predstavnici zalažu za izmjene Ustava i izbornoga zakonodavstva čime bi se implementirale odluke Europskoga suda za ljudska prava i Ustavnoga suda kako bi se svi građani, bez obzira na nacionalnost i vjeroispovijest, mogli kandidirati na političkim funkcijama, kao i za sprječavanje inženjeringa prema kojemu većinski bošnjački narod nameće predstavnike Hrvatima u domovima naroda i Predsjedništvu BiH.

Naglasio je kako je Hrvatima u cilju cjelovita, stabilna i funkcionalna Bosna i Hercegovina u okrilju EU i NATO-a naspram neustavnog unitarizma i separatizma. Tim putem je odbacio i ad hominem napade, pozivajući njemačke dužnosnike na suradnju u izgradnji Bosne i Hercegovine u kojoj će se poštivati Ustav i jačati vladavina prava, saopćeno je iz PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (18)

/ Povezano

/ Najnovije