Njemačke stranke: Čović i Dodik uništavaju BiH, od Srbije treba tražiti disctancu

26
Radiosarajevo.ba
Njemačke stranke: Čović i Dodik uništavaju BiH, od Srbije treba tražiti disctancu
Foto: EPA-EFE / Bundestag

Parlamentarne stranke u njemačkom Bundestagu SPD, Bündnis 90/Die Grünen i FDP pozvali su Njemačku vladu da pruži veću podršku Bosni i Hercegovini s obzirom na rastuće tenzije i napore ka secesiji u našoj zemlji.

"Navodne etničke razlike iskorištavaju nacionalističke političke elite zemlje u 'srpskoj, hrvatskoj i bošnjačkoj' stranci, pojačavaju i eksploatišu za samobogaćenje i održavanje vlastite vlasti", pišu poslanici u zajedničkom prijedlogu upućenom Vladi.

Reforme su decenijama blokirane kako bi se održalo povoljno okruženje za korupciju i pokroviteljstvo, naveli su.

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

I danas kiša: Objavljena prognoza do ponedjeljka - evo kad se vraća sunce

Prema njihovim riječima, pojedini politički lideri sve više oslanjaju na separatizam, mržnju i govor mržnje – ne samo da bi odvratili pažnju od zastoja i društvene frustracije za koje su same te političke snage odgovorne.

"Posebno, političke akcije nacionalističkih političara poput Milorada Dodika, trenutno člana Državnog predsjedništva, i Dragana Čovića, predsjednika stranke HDZ BiH, imaju za cilj da unište Bosnu i Hercegovinu kao državu i dom raznolikog stanovništva. To je neprihvatljivo, prijetnja miru u jugoistočnoj Evropi i zahtijeva "odlučan, čvrst otpor" Evropske unije, njenih država članica i međunarodne zajednice", istakli su poslanici njemačkog Bundestaga.

Poslanici, između ostalog, pozivaju federalnu vladu da "izričito pozove političko rukovodstvo Bosne i Hercegovine na deeskalaciju i smanjenje unutrašnjih tenzija".

Vlada Njemačke bi također trebala nastaviti da se energično zalaže za to da sankcije u EU budu usmjerene na osobe, institucije i kompanije koje "podrivaju suverenitet, teritorijalni integritet, ustavni poredak i međunarodni pravni subjektivitet Bosne i Hercegovine".

Pored toga, od političkih lidera Srbije, također u pogledu tekućeg procesa pristupanja EU, i Hrvatske treba bez sumnje tražiti da se distanciraju od etničkih separatističkih snaga u Bosni i Hercegovini.

Ostali zahtjevi usmjereni su, između ostalog, na približavanje Bosne i Hercegovine NATO-u, nastavak "Berlinskog procesa" i jačanje ureda visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu. Osim toga, savezna vlada bi trebala ispitati obnovljenu podršku njemačkih oružanih snaga za operaciju EUFOR Althea kao signal podrške Njemačke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (26)

/ Povezano

/ Najnovije