Dodik odgovorio Uebber: "Zatečen optužbama i prijetnjama iz Bundestaga"

5
Radiosarajevo.ba
Dodik odgovorio Uebber: "Zatečen optužbama i prijetnjama iz Bundestaga"
FOTO: Radiosarajevo.ba / Margret Uebber/ Milorad Dodik

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da je nakon, kako je navela ambasadorica Njemačke u BiH Margret Uebber, konstruktivnog razgovora s njemačkom ministricom vanjskih poslova Analene Berbok, i sam bio zatečen "huškačkom atmosferom, optužbama i prijetnjama koje su se čule nekidan iz Bundestaga".

Između ostalog, Dodik je imao pitanje za ambasadoricu, a to je da li "ona stoji iza kvalifikacija koje su se neki dan čule u Bundestagu" te ga je zanimalo i da li je ta retorika prihvatljiva.

Član Predsjedništva BiH također navodi da, ako njemački državni ministar pred Bundestagom kaže da je Narodna skupština RS preduzela konkretne korake koji vode secesiji i da je to napad na cijelu Evropu, da li ambasadorica "ima potrebu da napiše da je to laž te da NSRS nije slično poduzela".

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Parlamentarna skupština Vijeća Europe podržala prijem Kosova, evo kako je glasala BiH

Vrlo jasno  / Poruka iz njemačkog Bundestaga: Dodikova retorika zvuči kao Putinova

Dodik je zatim govorio i o historiji, tačnije smatra kako su "Srbi i Jevreji najveće žrtve jedne užasne ideologije koja je rođena u njenoj državi".

Kako je poručio, ambasadorica i članovi njemačkog Bundestaga ne bi smjeli zaboraviti takve činjenice "kada se o njima govori".

On je rekao da ne vjeruje da bi i slična rasprava u Bundestagu smjela da se desi na račun jevrejskog naroda, pa se pita odakle taj zaborav i odsustvo pijeteta kada je o Srbima riječ.

Kako navodi, ništa nema protiv misije ALTEA u BiH, ali da se svi moraju zapitati o čemu se radi ako se gledaju vojna vozila u blizini televizije, vrtića i škola.

Nije izostavio i napomenuo da se ambasadorica priključila "lošim navikama kolega", te se, kako Dodik smatra, ovako umiješala u unutrašnja pitanja BiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije