Mostar / Čović: Tragamo za oblikovanjem Ustava, optimističan sam

28. 11. 2020. u 11:56:00 Anadolija

Shares: 178

U Mostar je danas održan sastanak delegacija HDZ-a BiH i HDZ-a Hrvatske, uoči predstojećih izbora u ovom gradu.

Delegaciju HDZ-a Hrvatske činili su ministrica regionalnog razvoja Nataša Tomišak i ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić-Radman, dok im je u ime domaćina zahvalio lider bosanskohercegovačkog HDZ-a Dragan Čović, kazavši kako su gosti danas upoznati sa svim što trenutno radi HDZ BiH. 

U izjavi za medije osvrnuo se i na nedavne izjave zvaničnika povodom 25. godišnjice Daytonskog mirovnog sporazuma.

"Imamo i dalje različite stavove, ali tragamo za rješenjima. Tragamo, ustvari, za oblikovanjem Ustava na tragu prelaska iz dejtonske u evropsku fazu. Nemamo u ovom trenutku dovoljno kvaliteta u parlamentarnoj raspravi, a podsjećam i kako nam je za promjene potrebna dvotrećinska većina. Optimističan sam i vjerujem da ćemo u prvoj polovini naredne godine imati izmjene Izbornog zakona BiH, koje će garantirati legitimno predstavljanje svih konstitutivnih naroda", najavio je Čović.

Ministrica Tomišak iskazala je veliku podršku HDZ-u BiH, kazavši da su dva HDZ-a jedinstvena u svemu u Mostaru, kao i u ostalim gradovima Bosne i Hercegovine.

Grlić-Radman je pozdravio napore po pitanju privredne i prekogranične saradnju dviju država, napominjući kako česti dolasci hrvatskih zvaničnika u BiH potvrđuju potpunu posvećenost Hrvatima u BiH i Bosni i Hercegovini uopće.

"BiH gledamo kao stabilnu cjelinu s harmoničnim odnosima naroda. Izbori u Mostaru su dobra vijest nakon 12 godina. Pozdravili smo dogovor lidera bošnjačkog i hrvatskog naroda iz juna, uz nadu da će se nakon Mostara posljedično izmjeniti i Izborni zakon BiH. To je nužno za ravnopravnost svih naroda. I to je duh i slovo Daytona. BiH bi u tom slučaju postala prosperitetna i funkcionalna država, što Hrvatska snažno podržava. Posebno ovdje mislim na članstvo u NATO-u. Građani ove zemlje zaslužuju razvitak. Ako već želimo BiH u EU i NATO-u, potrebne su nam evropske vrijednosti i vladavina prava. Izmjene izbornog zakona garantovale bi jednakopravnost građana", naveo je Grlić-Radman.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (9)