! / Šta su Inzko, Dodik i Čović večeras govorili na sastanku UN-a

24. 11. 2020. u 21:32:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 349

Predsjednici HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik učestvovali su večeras na okruglom stolu kojem su prisustvovali ambasadori zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je poslao pismo u kojem je objasnio da ne želi učestvovati, jer smatra da su pozvane "pogrešne strane" i stava je da su govornici večeras trebali biti članovi Predsjedništva naše zemlje.

Sastanak se održao na prijedlog ruskog ambasadora pri Ujedinjenim nacijama Vasilyja Nebenzyje.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini kazao je da u BiH što se tiče vladavine zakona i fiskalne održivosti postoje ozbiljni zastoji. Funkcioniranje svih institucija je otežano.

"Nije pitanje poslova i boljeg života. Radi se o manjku pravde zbog čega mladi odlaze", rekao je Incko.

On je istaknuo da poruke negiranja BiH najviše dolaze iz RS-a te da je jučer Milorad Dodik kao predsjedavajući Predsjedništva BiH ponovo izjavio da niko ne može spriječiti integraciju Srbije i RS.

"Također, tu je i postavljanje spomenika osuđenom ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, poricanje genocida u Srebrenici i sve slične retorike koje ugrožavaju zajednicu

Nakon 25 godina, svjedoci smo da se teže ukinuti dejtonski instrumenti, a sve institucije nastale tada su očuvale mir i njihovo ukidanje bi uzrokovalo negativne politike. Bitno je razmatrati i mandat međunarodnih sudija u Ustavnom sudu BiH i to pitanje bi se trebalo riješiti. Mislim da je sjajno da u jednoj bh. instituciji u ustavnom sudu imamo usku saradnju između evropskih i bh. sudija", kazao je Inzko.

Atmosfera nepovjerenja

Čović se obratio također, ali kritizirajući visokog predstavnika, ali i politiku SDA, navodeći nužnost usvajanja izmjena Izbornog zakona i "problem neravnopravnosti hrvatskog naroda u BiH".

On smatra da svi relevantni politički predstavnici smatraju da su Inzkovi izvještaji bili značajno manjkavi i površni, ali najviše zabrinjava jer nisu prezentirali cjelovitu sliku u BiH.

Istakao je da visoki predstavnik treba djelovati nepristrasno, zbog čega je zabrinut.

"Ne smijemo izgubiti iz vida činjenicu da se BiH temelji na načelu ravnopravnosti tri naroda koji predstavljaju preko 97 posto svih građana. Rješenja visokih predstavnika u BiH stvorila su nove probleme kojima se morao baviti Evropski sud za ljudska prava.

Najviše problema za hrvatski narod izazvao je Izborni zakon. U tri navrata izbornim inžinjeringom u Predsjedništvo BiH izabran je nerealni predstavnik hrvatskog naroda", rekao je Čović.

On smatra da je u BiH prisutna atmosfera nepovjerenja koja često uzrokuje zastoj u institucija i nazadovanje u provedbi reformi.

"Tek kad se svi građani budu osjećali sigurno i kad budu vjerovali da su ravnopravni, fokus će se s nacionalnih platformi prebaciti na ekonomiju. Izborni zakon nam je potreban prije općih izbora, on ne smije biti cilj sam po sebi nego bitan korak na putu zemlje ka političkoj stabilizaciji. Duboko sam uvjeren kako jedan narod ne može biti sretan ako nisu i ostala dva naroda. Mi unutar BiH moramo uraditi nužan iskorak i u narednih šest mjeseci usvojiti izmjene izbornog zakona", zaključio je Čović.

"Zaustavite monstruma"

Milorad Dodik je u svom obraćanju kazao da je Dejtonski sporazum jedan od najvažnijih dokumenata međunarodnog prava nakon Drugog svjetskog rata.

Dodik je večeras govorio bez ijednog obilježja Bosne i Hercegovine, iza njega se je nalazila mapa RS-a i zastava RS-a.

"Dejtonski sporazum se ne tumači, on se primjenjuje", poručio je Dodik i dodao:

"Visoki predstavnici su promjenili Dejtonski sporazum, mijenjajući duh Dejtona. Paddy Ashdown je kršio sve moguće sporazume, a to je priznao i u svojoj knjizi. I svi su promovisali takvu politiku, sve do Inzka".

Ponovio je da nigdje ne piše da postoji Savjet za implementaciju mira.

"Taj savjet je, navodno, dao visokom predstavniku da sam donosi i nameće zakone", istakao je Dodik i dodao da nijedan međunarodni nivo nije uveo viskog predstavnika već da ga je uveo Aneks 10.

Dodik je poručio da je mir ključna riječ ovog vremena koji je uspostavljen Dejtonskom sporazumom.

"Ustav BiH kaže da se BiH sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Nigdje ne piše da BiH ima imovinu, tako da Inzko ne može da sprečava investicije", kaže Dodik.

Istaknuo je da se u BiH desio građanski rat, jer je neko odlučio da se raspada Jugoslavija.

“Umorni smo od tuđih zahtjeva, Inzko nema nikakvu podršku na lokalnom nivou, ali Inzko radi protiv dva konstutivna naroda koja imaju cilj da očuvaju mir. Zaustavite tog monstruma koji nam pokušava nametnuti rješenja koja mi nećemo. Jedan neizabrani stranac maloga znanja, zlonamjeran će dovesti do raspada”, istaknuo je Dodik.

Rekao je da Srbija hoće da ode visoki predstavnik.

"Hrvatska isto, Republika Srpska želi da nestane, pola Federacije BiH želi da on ode. A, on i dalje manipuliše i iznosi neistine. Zloupotrebljava govornicu i kad govori, predstavlja samo jedan bošnjački narod", poručio je Dodik.

On je istaknuo da će ukoliko se Inzko ne zaustavi sa nametanjima okrenuti RS-u prema integracijama sa Srbijom!


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (20)