Bogićević o nastupu Dodika i Ćovića pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija

Radiosarajevo.ba
Bogićević o nastupu Dodika i Ćovića pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija
Foto: N1 / Bogić Bogićević

Bogić Bogićević, član posljednjeg Predsjedništva SFRJ i potencijalno budući gradonačelnik Sarajeva, kazao je ponašanje međunarodne zajednice devedesetih godina u Bosni i Hercegovini bilo sramno.

Bogićević je komentirao i istupe Milorada Dodika i Dragana Čovića pred Vijećem sigurnosti Ujedinjenih nacija.

On je njihov nastup ocijenio "da takvo nešto nije bilo neočekivano".

"Za mene ništa neočekivano, za mene međunarodna zajednica i njeno ponašanje u BiH je bilo nepodnošljivo i sramotno, bez obzira što su nam slali humanitarnu pomoć. Kao da se ovdje dogodio požar, poplava ili zemljotres', istakao je Bogićević.

Na pitanje da li su političari od nacije napravili profesiju, Bogićević je istakao da je ta profesija danas mnogima predstavlja biznis i šansu za bogaćenje.

"Trideset godina ljudi od nacije prave profesiju, ali ta profesija mnogima predstavlja biznis i bogaćenje, i zaboravljaju da je to samo jedan od ideniteta koje smo dobili rođenjem. Svaki čovjek ima više identiteta. Ali se forsira samo ovaj jedan, nacionalni identitet i u multinacionalnim državama kao što je Bosna i Hercegovina vodi destrukciji države, naglasio je Bogićević tokom gostovanja u emisiji N1 televizije.

U komentaru na promjene strukture vlasti koju su donijeli lokalni izbori u Sarajevu, Bogićević je izrazio nadu da su Sarajlije birale ljude pa tek onda pripadnike neke nacije.

"Ja se nadam da su Sarajlije prije svega birali ljude, a onda pripadnike nacije. To nije nikakva bajka, to je Sarajevo bilo i siguran sam da će to Sarajevo biti. Imali smo intervju Josipa Pejakovića koji nas je podsjetio na velika imena naše kulture i umjetnosti koji su ponos ove države. Mi smo imali, nažalost, izjavu vojnika iz Kenije koji je službovao u Mostaru i koji je tamo pio koziju krv jer je to običaj. I rekao je da je služio da razdvoji neka plemena u Mostaru", rekao je Bogić Bogićević za N1.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije