Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema

1
FENA
Članovi delegacije PSBiH putuju u Rim na seminar NATO-a: Ovo je ključna tema
Foto: Radio Slobodna Evropa / Otvaranje nove baze NATO-a

Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini NATO-a (PSNATO), predsjedavajući Delegacije Kemal Ademović i zamjenici predsjedavajućeg Delegacije Marina Pendeš i Obren Petrović, učestvovat će na seminaru Specijalne grupe za Mediteran i Bliski istok PSNATO-a, koji će od 6. do 8. maja biti održana u Rimu.

Na seminaru, kojeg zajednički organiziraju PSNATO-a i Parlament Republike Italije, parlamenarci će, kako je najavljeno, raspravljati o geopolitičkim implikacijama sukoba koji se trenutno vode u regionu Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (MENA region), te, s tim u vezi, o ulozi Irana u regionalnim sukobima i prijetnji za euroatlantsku sigurnost, kao i o širim sigurnosnim i diplomatskim implikacijama sukoba Izrael – Hamas.

Prema najavama organizatora, na seminaru će se voditi rasprava i o ulozi Rusije u MENA regionu i posljedicama agresorskog rata Rusije protiv Ukrajine u MENA regionu.

Španski kralj i kraljica povodom 20 godina braka objavili porodične fotografije na Instagramu

Španski kralj i kraljica povodom 20 godina braka objavili porodične fotografije na Instagramu

Bit će razmatran i budući pristup NATO-a MENA regionu, te odnosi zemalja u MENA regionu sa NATO-om. Također će biti riječi i o drugim zajedničkim sigurnosnim izazovima u euromediteranskom regionu, uključujući i pitanje izazova migracija i klimatske sigurnosti.

Programom seminara predviđena je i posjeta Komandi združenih snaga NATO-a u Napulju - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije