Prvo obraćanje Irene Hadžiabdić nakon što je CiK raspisao izbore za 6. oktobar

2
N. O.
Prvo obraćanje Irene Hadžiabdić nakon što je CiK raspisao izbore za 6. oktobar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Irena Hadžiabdić

Nakon današnjeg značajnog događaja, Centralna Izborna Komisija Bosne i Hercegovine (CIK BiH) ozvaničila je datum lokalnih izbora - 6. oktobar.

Danas, 8. maja, oglasila se i predsjednica CIK-a Irena Hadžiabdić. 

"Od 9. do 24. maja prijave za učešće na izborima podnose političke stranke i nezavisni kandidati i to elektronskim putem. Nakon što objavimo kadndidate, od 10. do 18. juna kreće rok za podnošenje prijava za objavu koalicija i nezavisnih kandidata.

Nađeno prahistorijsko naselje u Dalmaciji: Poznato i gdje

Nađeno prahistorijsko naselje u Dalmaciji: Poznato i gdje

Zatim se od 26. juna do 8. jula podnose kandidatske liste. Nakon što izvršimo provjeru i ovjerimo kandidatske liste, 22. augusta će biti objavljeni u dnevnoj štampi.

Izborna kampanja počinje 6. septembra, trajat će 10 dana. Izborna šutnja počet će 5. oktobra u 7 sati ujutro i trajat će do dana izbora u 19 sati", saopštila je Irena Hadžiabdić. 

"Od danas pa sve do potvrđivanja rezultata političkim subjetkima, kandidatima i njihovim pristalicama, kao izbornoj administraciji, zabranjeno je koristiti se govorom mržnje, sprečavati novinare da obavjaju svoje dužnosti, zloupotrebljavati djecu u političke svrh. Zabrana se odnosi na cijeli izborni period", dodala je Hadžiabdić.

Izbori se raspisuju za 58 općinskih vijeća u Federaciji BiH, 53 skupštine općine u RS, 111 načelnika općina u BiH, 21 gradsko vijeće u Federaciji BiH, 10 skupština gradova u RS, 32 gradonačelnika u BiH i Skupštinu Brčko Distrikta. SIP BiH je usvojilo i Uputstvo o rokovima i redoslijedu izbornih aktivnosti za Lokalne izbore 2024. godine. Usvojena je i Odluka o zaključivanju biračkog popisa na dan 7. maja u ponoć. Prema stanju na taj dan ukupan broj birača koji je upisan u popis je 3.406.088. Članovi SIP-a BiH su donijeli i Zaključak o utvrđivanju tehničkog prečišćenog teksta Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Kako je rečeno, visoki predstavnik u BiH je u martu ove godine donio Odluku kojom je donio Zakon o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, koje su bile prilično obimne i zahtjevne.

Podsjetimo, prema odluci CIK-a, lokalni izbori će se održati u prvu nedjelju u oktobru, odnosno 6. oktobra, kako je portal Radiosarajevo.ba i ranije najavljivao. Ova odluka predstavlja važan korak u političkom procesu Bosne i Hercegovine.

Izbori su raspisani u skladu s odredbama Izbornog zakona BiH koje je u martu nametnuo visoki predstavnik u BiH, Christian Schmidt, što znači da će građani Bosne i Hercegovine 6. oktobra glasati po novim pravilima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije